IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на руските туристи в България продължават

Тази сутрин е бил отменен един полет, а вчера стотици са останали блокирани на Летище Бургас

18:52 | 05.08.14 г.
Проблемите на руските туристи в България продължават

Проблемите на руските туристи, дошли в България чрез фалиралия руски туроператор „Лабиринт“, продължават.

Тази сутрин е бил отменен един полет, казаха за Investor.bg oт компанията “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД , операторът на летището в Бургас.

Вчера стотици туристи са останали блокирани на Летище Бургас, след като четири полета на Оренбургските авиолинии са били отменени, съобщават от БТВ. Около 200 туристи е трябвало да излетят за Москва и Ростов на Дон, но са останали по пейките и градинките на летището.

Били са планирани три полета за алтернативно извозване на туристи, които са се оказали крайно недостатъчни. От Летище Бургас са информирали, че към момента няма струпване на чакащи руски граждани, съобщава още БТВ.

По българското Черноморие има 15 000 туристи, пристигнали в страната чрез фалиралия туроператор.

В неделя бившият зам.-министър на икономиката Бранимир Ботев каза, че три от големите туроператорски фирми са поели ангажимента да осигурят престоя на туристите в българските хотели, докато въпросът не бъде решен, независимо че шансът да получат парите си е минимален.

В Гърция в момента се намират между 8 и 10 хил. руснаци, пътували с "Лабиринт", а от турския курорт Анталия остава да бъдат извозени още 350 души до родните им места от пристигналите 4 500 души с тази компания, съобщава БТА.

Междувременно днес руската туристическа група "ИнтерЕър", която обединява компаниите "ИнтерЕър" и "ИнтерЕър травъл", също е обявила, че спира дейността си, тъй като не може да изпълнява задълженията си към туристите, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Като причини за решението си компанията посочва резкия спад в търсенето и покупателната способност, свързани с растежа на валутните курсове и негативната политическа ситуация.

Това е поредният фалирал руски туроператор за последния месец. На 16 юли фалира "Нева", на 25 юли дейността си прекрати и компанията "Роза на ветровете" заради невъзможност да изпълнява задълженията си към туристите, на 30 юли последва "Експо-тур", а в събота (2 август) - "Лабиринт".

Все още не е ясно има ли и ако да - колко са руските туристи, пристигнали в България чрез туристическата група "ИнтерЕър". От Министерството на икономиката и енергетиката не успяха да дадат отговор на въпрос на Investor.b. Повече информация се очаква да има утре.

Същевременно от Прокуратурата на Москва и московското подразделение на руската служба за защита на потребителите Роспотребнадзор са започнали проверка на информацията за прекратяване на дейността на туроператорите Идеал-тур, Лабиринт и ИнтерЕър, което е довело до нарушаване на правата на потребителите, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Ако след проверката има основания, прокуратурата ще вземе съответните мерки, включително може да започне наказателно преследване, посочи говорител на държавното обвинение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още