IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с кадрите в туризма и лошата инфраструктура все още спъват сектора

Съюзът на собствениците в Слънчев бряг настоява престоят на сезонните чуждестранни работници у нас да бъде увеличен на 5 месеца

11:52 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблемът с незаконните временни обекти в курорта Слънчев бряг, статутът и единното управление на националните курорти, липсата на проекти по реновиране и поддържане на инфраструктурата в курортите са сред наболелите и неотложни за решаване проблеми на хотелиерите. Те са били обсъдени и дефинирани на общо отчетно събрание на членове на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. 

Браншът разчита на адекватни промени в законодателната политика в туризма и по-конкретно в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ и Закона за туризма, посочва се в съобщение на Съюза до медиите.

От бранша посочват и други нерешени проблеми в сектора - недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Според председателя на Съюза на собствениците – Слънчев бряг Елена Иванова трябва да се търсят възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас. Засега срокът е 90 дни, но е крайно недостатъчен според бранша. От Съюза са отправили към Министерството на туризма молба престоят бъде увеличен на 5 месеца.

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават до 90 дни като сезонни работници, без разрешение за работа – само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още