IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на имоти нарастват и през третото тримесечие на 2013 г.

За този период в България са продадени общо 59 475 имота, което представлява 1,42% ръст на сделките на годишна база

16:43 | 09.10.13 г. 5
Продажбите на имоти нарастват и през третото тримесечие на 2013 г.

Макар и със забавящ се темп, продажбите на имоти продължават да нарастват и през третото тримесечие на 2013 г. на годишна база. За този период по данни на Агенцията по вписванията в страната са продадени общо 59 475 имота, което представлява 1,42% ръст в продажбите на годишна база, съобщиха от Bulgarian Properties.

По изчисления на компанията продажбите в областните градове съставляват 53% от общия обем продажби в страната през третото тримесечие. Според данните на дружеството през 2012 г. са били регистрирани общо 30 155 продажби, а през 2013 г. - 31 767, което представлява ръст от 5,35%.

Продажбите през третото тримесечие в София също са се увеличили – от 4 210 през 2012 г. на 4 536 през 2013 г. Тяхното нарастване е със 7,74%, което е над средното за областните градове увеличение и е логичен резултат предвид относително добрата активност на пазара в София и завръщането на купувачите.

Подобно е и нарастването на продажбите в Пловдив, където е отбелязан ръст от 7,64% на годишна база.

По време на тазгодишния летен сезон продажбите в Бургас са регистрирали увеличение с 23,43% спрямо година по-рано. Това е в резултат както на процеса на възстановяване на имотния пазар в морските региони, така и на допълнителното нарастване на интереса към България от страна най-вече на руски и украински туристи, по данни на туристическия бранш.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
тренда е очаквано обърнат. закъснява на местно ниво просто... - няма как да се получи необходимия световен ъп в БВП без разстеж на имотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
OPASEN
преди 10 години
До скоро и аз бях като теб - скептичен към подобни пророчества, но нали знаеш, че нищо не е вечно!Вече съм на мнение, че трендът ще се обърне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Людени
преди 10 години
"!!! Изводът е, че в момента виждаме дъното или сме много близко до дъното на пазара на имоти."Такива пророчества четем от 2011 .... и продължават .... wishful thinking !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
OPASEN
преди 10 години
Всъщност, балонът започна да се надува с началото на експанзията в кредитирането ( 2003-2004 година ), когато потребителското кредитиране започна да се увеличава не с %, а в пъти. После ускорението се усили ( 2005-2006 година ) заради очакваното влизане в ЕС и си се надуваше до края на 2008 година. Сега нивата са от 2005 година и не мисля, че ще пада под тези нива, защото ние все още сме си в ЕС, а и няма логика цените да падат под нивата от 2003-2004 година. Още повече ГЕРБ и ББ вече не са на власт ( дано да не се и върнат повече ), а именно при тяхното управление доходите на хората рязко намаляха, което намали търсенето на имоти и изобщо цялото потребление. Не случайно стигнахме и до дефлация... Колкото и да са лоши БСП и сие те са в пъти по-добре от ББ !!! Изводът е, че в момента виждаме дъното или сме много близко до дъното на пазара на имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
възтановяване на имотния пазар??? балонът не се свил още до пред балонните нива. Това е просто бичи тренд в иначе мечи пазар, което е нормално и здравословно. Освен ако Българската икономика и доходите не отбележат някакъв бурен растеж, пазарът на имоти ще си остане в перманентен мечи пазар, докато цените на жилищата отразят доходите в района. Балонът се раздува от 2001 до 2008 г., окололо 8 г. така, че логично е да се свива поне толкова време. В някои градове, по демографски причини цените може и никога да не поемат нагоре и да достигнат до 0. Справка селата в Елховско, където на практика имотите са непродаваеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още