Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Продуценти настояват за икономически стимули за българското кино

Местното кинопроизводство е изправено пред заплахата да загине, ако не бъде приет закон, който да стимулира чуждестранните кинотворци да снимат в България

Продуценти настояват за икономически стимули за българското кино

Снимка: Pixabay

Икономически стимул за чуждестранни продуценти да снимат у нас ще донесе и повече пари за българското кино. Това прогнозира директорът на Националния филмов център (НФЦ) Жана Караиванова.

Според нея алтернативен източник на финансиране, извън държавната субсидия, предоставяна с конкурс чрез НФЦ, може да е възстановяването на разходи. По този начин, благодарение на икономическия стимул, в държавния бюджет ще влязат нови пари.

Още по темата

Според Асоциацията на телевизионните и филмови продуценти (АТФП), организатор на дискусия, бъдещето на местното кинопроизводство е изправено пред заплахата да загине бавно и мъчително, ако спешно не бъде приет закон, който да стимулира икономически чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България, предаде БТА.

Българските продуценти твърдят, че устойчивото въвеждане на икономически стимул може да стане само със закон – така, както вече десетилетия се случва в цял свят.

По думите на Краси Ванков, председател на АТФП, България е в незавидна икономическа и имиджова позиция – 24 от 27 държави в ЕС са приели подобни мерки и ние вече не сме предпочитана снимачна дестинация.

Механизмът е въведен и в страни извън ЕС – в Сърбия, Румъния, Македония, посочи продуцентът Никола Тупарев.

В дискусията са взели участие продуцентите Евтим Милошев, Магърдич Халваджиян, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев, Ярив Лернер, изпълнителен директор на "Ню Бояна филмс".

Възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства, като работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България.

Заедно с финансовия инструмент "възстановяване на част от разходите" на срещата е обсъдена и паралелна мярка за подпомагане на производството на български филми и сериали чрез отделяне на средства от държавния бюджет.

От АТФП са обнадеждени след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и с министъра на културата Боил Банов, на която за първи път са срещнали разбиране. Горанов е коментирал, че държавата няма да губи от това, а ще печели. Под негова егида и на Банов ще бъде създадена работна група, която да изготви конкретно предложение за прилагане на мерките за икономически стимул в България, съобщават продуцентите на днешната среща.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите