IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават да растат дълговете на НЗОК към чужди каси

Разходите за лечение на българи в чужбина ще растат още, защото все повече хора искат да се лекуват зад граница, каза д-р Дечо Дечев

20:14 | 26.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Продължават да растат дълговете на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чужди здравни фондове. Към края на първото полугодие на тази година задълженията са на стойност 271 млн. лв. при 264 млн. лева през 2018 г. Просрочените задължения са 135 млн. лева. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев при представянето на годишните отчети за бюджета и дейността на НЗОК за 2018 година пред парламентарната здравна комисия.

Дечев определи тенденцията на нарастване на задълженията като тревожна. По думите му ръстът към здравните каси зад граница се дължи на това, че все повече пациенти искат да се лекуват в чужбина. Той обаче подчерта, че българите се лекуват извън страната на в пъти по-високи цени спрямо другите европейски граждани. Например в Германия дадена терапия за българите е в пъти по-скъпа от същата за германците. Проблемът е важен с оглед на ефективното изразходване на средствата на касата, посочи той.

Управителят на Здравната каса коментира, че разходите на НЗОК за лечение на българи в чужбина ще растат още, защото все повече българи искат да се лекуват зад граница и да имат достъп до иновативни терапии, които липсват у нас, а за Здравната каса са непосилно скъпи.

Дечев попита защо в рамките на евросъюза трябва да има различни цени за едно и също заболяване и дейност. И призова депутатите да поставят този проблем на европейско ниво.

За тригодишен период в бюджета на Здравната каса са предвидени над 160 млн. лева за плащания към чужди здравни каси. До 2021 година Националната здравноосигурителна каса ще погаси дълговете си към чуждите здравни фондове, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в края на миналата година.

През 2018 година са издадени 609 заявления за лечение в чужбина, най-често за онкологични и хематологични заболявания. За лечение на деца са били издадеи 265 формуляра.

Общите приходи в бюджета на НЗОК през 2018 година са били със 78 млн. лева повече от планираните, като 67 млн. лева са по линия на НАП, каза зам.- министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Допълнително събраните приходи от здравни вноски и от глоби са били разпределени основно за плащания за лекарства за домашно лечени е- 30 млн. лева, и за лечение на онкологични заболявания в болнични условия - 29 млн. лева.

Разходите за лекарства през 2018 година са нараснали със 144 млн. лева, а в болничната помощ  - със 186 млн. лв. Ръстът на лечението по клинични пътеки е 11 на сто, хоспитализациите също са нараснали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още