IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават изследванията на животните в Югоизточна България

Втори проби трябва да се вземат заради чумата по дребните преживни животни

10:21 | 23.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест на фермери в София, 18 юли 2018 година.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест на фермери в София, 18 юли 2018 година. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Заради чумата по дребните преживни животни в областите Бургас и Ямбол втори проби трябва да се вземат не само от село Болярово, а от абсолютно всички стада в 20-километрова зона. Това сктана ясно от коментар на земеделския министър Румен Порожанов през БНТ.

Днес започва изплащането на обезщетенията на стопаните от боляровското село Шарково, където всички кози и овце бяха умъртвени заради чумата, предаде БНР. Стопаните ще получат не по-малко от 190 лв. на овца или коза.

Порожанов съобщи, че лично е разговарял с фермерите от стопанство в Болярово, където отказват да допуснат ветеринарите. По думите му стопанството на Ана Петрова е отделено на доста голямо разстояние, няма признаци на заболяване на животните. Министърът призова фермерите да допуснат лекарите, за да бъде взета втора проба. 

Междувременно хората, които протестираха срещу избиването на животните в Шарково, вече са в Болярово и се заканват да не допуснат ветеринарните власти до кошарите с последното стадо кози, съобщи Bulgaria ON AIR. Собственичката на стадото твърди, че протоколът от първата проба е подправен.

По думите на Порожанов в района на селата Шарково, Краище и Странджа има 22 положителни проби, потвърдени от френска лаборатория. Заболяването го има, има и починали животни, затова бе затегнат режимът в Шарково, да не се влиза и излиза. Има риск от икономически загуби в страната, стана ясно от коментара на министъра. Сега за седем общини са наложени ограничения за търговията с мляко и месо.

Министърът допълни, че е създадена организация за бързо изплащане на обезщетенията и дезинфекция на фермите.
След като вече няма положителни проби в засегнатите общини, тече 21-дневен срок, след който може да падне карантината.

Болестта е много опасна, целият бранш подкрепя нашите действия, защото спирането на заболяванията е единственият начин то да не се разпространи. Това става чрез болни животни или хора, които са били на мястото, ако не е направена дезинфекция, обясни Порожанов.

В Турция има над 700 огнища от тази болест, няма откъде другаде да дойде болестта, потвърди Порожанов, но допълни, че все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла в България.

На въпрос може ли животните да бъдат ваксинирани той каза, че в ЕС има жива ваксина, но при прилагането й вирусът остава жив. Ако се използва  такава ваксина, се налагат икономически санкции върху цялата страна – възбрана за търговия с продукти на овцевъдството и козевъдството. В Турция се използва такава ваксина, но млечните продукти от овче и козе мляко могат да се реализират само на местния пазар.

Румен Порожанов допълни, че са предприети мерки, за да не се допусне африканската чума по свинете да премине от Румъния в България. Подготвя се поставянето на ограда с дължина над 130 км на сухоземната граница. Заболяването лавинообразно се движи на юг и е достигнало до румънския град Констанца. В момента няма ваксина. „Прогнозата е, че няма да ни е леко“, каза той.

Застрахователните компании по думите му не предлагат пакети срещу такива рискове, сега обезщетенията за компенсиране и дезинфекция се възстановяват основно от Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още