IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават преговорите между БДЖ и германската банка KfW

Железницата ще трябва да погаси до средата на декември 12 млн. лева от задълженията си към банката

12:01 | 27.11.13 г.
Продължават преговорите между БДЖ и германската банка KfW

Германската държавна банка KfW, един от най-големите кредитори на БДЖ Холдинг, е изискала до средата на следващия месец холдингът да изплати част от задълженията си в размер на 12 млн. лева. Това каза изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев пред БНТ.

Припомняме, че финансовата институция отпусна 190 млн. евро през 2005 г. за закупуването на мотрисите “Дезиро” на Siemens. Така през 2008 г. към подвижния състав на железницата бяха добавени 50 мотриси. Междувременно стана ясно, че железницата не успява да превежда достатъчно висока сума по заема и част от подвижния й състав може да бъде иззет от банката.

Кръстев обясни, че търсената от KfW сума ще бъде платена с приходи от продажбата на билети, от превоз на товари, както и от продажбата на неоперативни активи.

През последния месец БДЖ обяви 3 търга с тайно наддаване за продажбата на стари локомотиви, мотриси и влакове. Калкулация на общата начална тръжна цена на лотовете сочи, че очакваният приход за дружеството надхвърля 20 млн. лева.

„БДЖ не генерира нови задължения, изплащаме старите, които възлизат на 646 млн. лв. Просрочията в годините са над 303 млн. лв.“, обясни той.

Няма да има съкращения, тъй като на места персоналът дори не достига, заяви Кръстев, като повтори обещанието на транспортния министър Данаил Папазов. За три месеца са назначени 250 работници.

Изпълнителният директор на БДЖ посочи, че ще има увеличение на билетите от следващата година с 5%, но то предстои да бъде утвърдено от министъра на транспорта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още