IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават преговорите с тримата кандидати за „Горубсо-Мадан“

Министърът на икономиката Делян Добрев очаква до няколко часа да има решение за нов концесионер

16:55 | 23.03.12 г. 1
<p>
	Министърът на икономиката Делян Добрев.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на икономиката Делян Добрев.  Снимка: БТА

Въпреки голямата финансова тежест, която сегашният концесионер на „Горубсо-Мадан“ е натрупал в активите на дружеството, аз съм обнадежден, че кандидатите, с които преговаряме за нов концесионен договор не се отказаха и преговорите продължават.

Това обяви министър Делян Добрев след няколкочасови тежки преговори, които се водят с трите компании - Първа инвестиционна банка, фирма от групата на "Химимпорт" и собственикът на „Минстрой Горубсо - Златоград", кандидатстващи за концесията. 

Представителите на държавата се надяваха преговорите да приключат към 16.00 часа днес, но са възникнали допълнителни въпроси за изясняване.

Министър Добрев обясни, че очаква до два-три часа да се стигне до положителен резултат. Самият той е поел ангажимент да информира по въпроса премиера Борисов, който плътно следи ситуацията около проблемите на миньорите в Мадан.

На въпрос как би коментирал ситуацията около АЕЦ Белене и реакциите от руска страна за продължителното увъртане от българското правителство, Добрев отговори, че вчера е имал среща с консултанта - британската банка HSBC, която в най-скоро време се е ангажирала да представи окончателния си доклад по проекта.

Според Добрев, за да може този доклад да бъде обсъден от всички заинтересовани страни и от обществеността, ще са необходими поне още две седмици, което означава, че България отново ще просрочи срока, даден от руската компания „Росатом“ за вземане на окончателното решение за изграждане на втората атомна централа.

Попитан дали руската страна ще се съгласи с нашето искане за удължаване на срока за вземане на решение, който изтича на 31 март, Добрев каза, че не очаква проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ken
преди 12 години
НЕ мога да разбера, държавата толкова ли е слаба, че да не може за 2 дена да вкара в затвора един измамник, да му конфискува ЦЯЛОТО имущество и да изплати заработеното от работниците? ББ, КЪДЕ ви е железния юмрук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още