IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават протестите на работниците от запечатания завод „Винпром Карнобат“

Те обвиняват в лъжа директора на Агенция „Митници“ в Бургас, който каза, че има писмена заповед за запечатването на трите фабрики за спиртни напитки

10:35 | 23.09.18 г.
<p>
	Протестите на служителите на бизнесмена Миню Стайков от &quot;Винпром Карнобат&quot;&nbsp; продължават втори ден.&nbsp;<em><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></em></p>

Протестите на служителите на бизнесмена Миню Стайков от "Винпром Карнобат"  продължават втори ден. Снимка: БТА

Работници от запечатания завод на Миню Стайков край Карнобат отново протестират тази сутрин срещу затварянето на обектите.

Жандармерия охранява железопътната линия Бургас - София, която се намира в непосредствена близост до завода и вчера за три часа беше блокирана. С плакати и знамена протестиращите работници стоят пред портала на производствената база, предава БНР.

Те обвиняват в лъжа директора на Агенция „Митници“ в Бургас Валери Стефанов, който каза вчера, че има писмена заповед за запечатването на трите фабрики за спиртни напитки на „Винпром Карнобат“.

„Заповед има, но тя е само за извършването на проверка“, каза инженер-технологът и директор на един от данъчните складове Танчо Драгиев. 

Освен това отново Валери Стефанов обяви, че камионите с грозде могат да разтоварват продукцията си в завода.

Базата за дестилация обаче е запечатана и обработката на грозде е невъзможна. Затова и камионите с продукция чакат отпред.

Протеста на работниците е спонтанен, няма сценарий и не е ясно как ще продължи.

Над 300 служители на затворените от агенция „Митници“ фабрики за алкохол се събраха снощи за два часа на централния площад в Карнобат с искане да бъдат запазени работните им места. Близо 10 млн. лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, каза за кореспондента ни Даниела Костадинова търговският директор Емил Пилев.

„Ние при това положение на практика затваряме бизнеса на цялата фирма и всичките тези хора остават на улицата. Това е половината град, плюс това около нас има много други фирми, които зависят от нас - доставчици на грозде, доставчици на материали, банки“, допълни той.

„Обричат ни на глад“, заявиха един от протестиращите.

„Ние работим цялото семейство в този завод. Ако останем на улицата, ние умираме гладни“, каза друг.

„Ние мислим, че това е свързано с господин Стайков. Те просто търсят нещо да намерят, за да го обвинят, ама страдат сума ти негови работници“, предположи трети демонстрант.

Работниците подновяват протестите си в осем часа сутринта.

Въпреки че от агенция „Митници“ позволиха на камионите с грозде да влязат във „Винпром Карнобат“ вчера, там производството е спряно, обясни търговският директор на фирмата Емил Пилев.

Работата на данъчните складове трябва да се възстанови довечера, ако Районният съд в Карнобат не удължи срока, в който те да останат запечатани. 

Днес около обяд Агенция “Митници” ще даде брифинг по казуса с данъчните складове в района на Карнобат, които бяха запечатани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още