Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

Свободно къмпингуващите не са над закона и ще бъдат проверявани, каза министърът на туризма

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

Снимка: Pixabay

Свободно къмпингуващите не са над закона и ще бъдат проверявани. Това коментира по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. И това лято ще има проверки, не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора. Тези хора, които къмпингуват „свободно” по плажовете, не искат да има регулация”, заяви тя. 

Още по темата

Според нея именно заради „група хора на прекалено крайни позиции” работна група не е успяла да разработи облекчени регулации за създаването на къмпинги у нас.

Ангелкова отбеляза, че според съществуващата в момента регулация абсолютно се забранява на хората да опъват палатка на пясъка на плажа. По думите на министъра обаче в гората до плажа няма проблем, защото там засега не е регулирано това. Съгласно разпоредбата в Закона за туризма това също би следвало да е забранено, но не е разписано в закона. Важно е да се намери този баланс и да бъде регулирано, каза министърът.

По темата с плаж „Корал”, където природозащитници се опасяват, че частен инвеститор ще заграби плажа и прилежащата му територия, тя посочи, че е нужно изготвянето на общ устройствен план, но „когато се стартира такава процедура се слага каруцата пред коня, започват едни спорове, на които не им е мястото на този етап”. 

Още по темата

"Всяко лято сме в един и същи казус с "Корал", каза Ангелкова и припомни, че по време на втория мандат на кабинета "Борисов 2" и трите плажа - "Иракли", "Карадере" и "Корал " се извадиха от списъка за концесии и са изцяло за природосъобразен туризъм.

У нас има 14 плажа със син флаг. По думите на Ангелкова това е голямо постижение. "Чадърите навсякъде са различни. Чакаме началото на сезона, за да обявим на нашия сайт какви ще са цените. И това лято всички концесионери и наематели са в правото си да предлагат всякакви аксесоари, но нямат право да задължават плажуващите да ги използват", заяви министърът.

Николина Ангелкова каза, че Министерството на туризма няма никакви компетенции по отношение на шума в заведенията по Черноморието.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Доста свободно се борави с терминологията. Какво е "свободно къмпингуване" и какво е "плаж"? Не всеки бряг е плаж, а за мен лично, като "диво къмпингуващ", е позорящо да съм на плаж и да броя гъбичките между пръстите на просналите се в съседство! Разбира се, моят начин не е в синхрон с намеренията на концесионерите да ми одерат кожата преди още да е видяла слънце. Затова Ангелкова и другите като нея, които нямат никакво отношение към природосъобразния начин на живот, но пък имат бол властови амбиции, ще ме преследват докрай в името на фиска.
0
 
2
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Тая същата с експертното изказване какво било правилно юридически - всичко което не било разрешено, било забранено?

Още от Икономика и политика
glo™ в нови градове в България