IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават разногласията между партиите в управлението около Изборния кодекс

Патриотичният фронт не отстъпва от искането за по-малко секции в чужбина

14:04 | 10.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Патриотичният фронт не отстъпва от решението си да се намали броят на секциите в чужбина и ще гласува против ветото на президента.

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обаче са и за стабилно и силно правителство. Затова те са склонни да обсъдят някои предложения на ГЕРБ и Реформаторския блок за намиране на изход от заплетената ситуация около промените в Изборния кодекс за гласуването в чужбина. Разговорите в управляващото мнозинство продължават.

Това стана ясно след почти тричасови преговори между лидерите на ГЕРБ, Патриотичния фронт и представители на реформаторите.

Освен Бойко Борисов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, на срещата в парламента присъстваха и вицепремиерът Румяна Бъчварова, шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, здравният министър Петър Москов, председателят на правната комисия Данаил Кирилов и реформаторите Найден Зеленогорски и Димитър Делчев. 

След разговорите Борисов обясни, че ГЕРБ е гарант както за правата на българите в чужбина, така и за националната сигурност, за която имат опасения патриотите. Той изрази надежда, че продължаващите разговори ще стигнат до решение, което да гарантира и двете. 

" Патриотичният фронт е за стабилно и силно правителство, в това не трябва да има съмнение. Нашите аргументи винаги са били насочени към това не да се ограничават правата на българите, а да се гарантира националната сигурност, суверенитетът и достойнството на България като държава", повтори позицията си лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той допълни, че патриотите не искат да се допуска други държави да организират изборите за български институции и така да определят българската политика. 

Каракачанов обясни, че ПФ ще гласуват против ветото на президента върху текстовете, с които се ограничават секциите в чужбина. „Ветото трябва да бъде отхвърлено, защото се създаде истерия на база неверни факти. Няма никакво ограничаване на правата на български граждани", каза лидерът на ВМРО. 

Той обясни и че е искал среща с президента, но държавният глава е отказал. "Както се среща с едни хора, които протестират и които не представляват никой освен себе си, така да се срещне и с политическите сили, които са изработили този текст. Той не пожела диалог с парламента и наложи вето", обясни лидерът на ВМРО. 

Зеленогорски коментира, че реформаторите са доволни от срещата. "Смятаме, че имаме добри предложения, както и колегите от ГЕРБ, за гарантиране на правата на българските граждани. Консултациите ще продължат", каза той. 

Никой обаче не се ангажира да каже какви точно са предложенията, около които властта ще продължи да търси допирни точки. 

"Нямаме конкретни текстове", каза по-късно в кулоарите Валери Симеонов. "Много са предложенията, които се обсъждат", обясни Цветан Цветанов. "Имаме политическа воля да направим добър законопроект", увери пък Румяна Бъчварова.

Четете още новини в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още