Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Продължението на третия лъч на метрото в София ще струва 530 млн. лева

"Метрополитен" обяви обществената поръчка за участък с 6 метростанции, свързващи ул. "ШИпка" с болница "Св. Анна"

Продължението на третия лъч на метрото в София ще струва 530 млн. лева

Снимка: Investor.bg

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. "Шипка" през район "Слатина", зала "Арена Армеец" до болница "Св. Анна" (бившата Окръжна болница), съобщи Dnes.bg, позовавайки се на "24 часа". Прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лева.

Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5,6 километра. По проект се предвижда изграждането на 6 подземни метростанции, като на последната, която ще е на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Йерусалим" се предвижда да има подземен двуетажен паркинг.

Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод.

Още по темата

Пероните  а всички 6 нови станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове. Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен", е разделена на пет обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 14 април.

Първата станция ще е разположена на кръстовището на улицата "Гео Милев" и "Черковна". Следващата ще е на кръстовището на улиците "Гео Милев" и "Н. Коперник", после метрото ще спира при кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска".

Оттам следва метростанция на кръстовището на булевардите "Асен Йорданов" и "Шипченски проход". Петата станция се планира да е при зала "Арена Армеец", а последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе". Там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа, 28 от които ще са за хора в неравностойно положение.

Шестте нови метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 г.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg
 

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
До 2027 г. се планира е-регистър за декларациите на висшите политици