Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Продължителността на живота в България е най-ниската в ЕС според Евростат

България е първа в ЕС по смъртност от болести на кръвоносната система

Броят на годините в здраве за мъжете и жените в ЕС е 61,4 години за мъжете и 61,5 години за жените, сочи анализ на Евростат за 2013 г.

Най-висока е продължителността на живота при жените в Испания - 86,1 години, а най-ниска - в България -78,6 години. При мъжете най-високи показатели за продължителност на живота са отчетени в Италия - 80,3 години, а най-ниски в Литва - 68,5 години, пише БТА.

България е на първо място по смъртност от болести на кръвоносната система сред страните на ЕС, Средно по 5 335 българи на сто хиляди умират всяка година от болести, причинени от кръвоносната система при средни показатели за ЕС от 1 822 на сто хиляди, което е близо три пъти в повече от стандартните данни за смъртност от тези болести в Евросъюза.

Толкова високи показатели за стандартизирана смъртност от болести на кръвообращението има само в Румъния - 4 830 случая на сто хиляди и в Литва - 4 072 случая на сто хиляди.

На второ място по причини за смъртност сред българите са мозъчно-съдовите заболявания - 1 531 случая на сто хиляди при стандарти за ЕС - 442 на сто хиляди. По този показател отново сме водещи в ЕС, като зад нас отново са Румъния - 1 487 на 100 000 и Литва над 1 000 случая на сто хиляди души.

Трета причина за висока смъртност сред българите са причинените заболявания от исхемична болест на сърцето - 873 случая на сто хиляди души. Средният стандарт за смъртност в ЕС по този показател е 625 случая на сто хиляди души.

От рак умират 753 българи на сто хиляди. Най-високи стандарти за смъртност от тези заболявания са отбелязани в Белгия, Чехия, Германия, Дания, Естония Ирландия, Литва, Латвия, Португалия и Румъния - по над 1 000 случая на сто хиляди при средни показатели за ЕС - 1 031 на сто хиляди.

От белодробен рак умират 121 българи на сто хиляди при средни данни за ЕС - 200 случая на сто хиляди. От колоректален рак смъртните случаи у нас са 124 при показатели за ЕС - 133 насто хиляди. Рак на гърдата е причина за смъртта на 93 българки при средно за ЕС - 110 случая на сто хиляди. Рак на простатата е причина за смърт на 157 българи на сто хиляди при средно за ЕС - 198 случая на сто хиляди. В почти всички страни на ЕС стандартите за смъртност от този вид заболяване са много по-високи, като най-значими са в Дания, Швеция, Норвегия и Германия - над 300 случая на сто хиляди.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
2
 
14
преди 6 години
А някои коментиращи за показателите на Русия се "хванали". А срещу Русия се води война от доста време. Във вътрешния си мир се изживяват за германци или холандци /милите те/ и съжаляват руснаците! :)))) ....
4
 
3
 
13
преди 6 години
Няма профилна снимка
До Сините камъни :"Как няма да има злокачествени заболявания!Какви бяха бомбите на американците над Югославия?"Направени бяха от "сиромашки" уран.....,ти забрави ли.....?
2
 
2
 
12
преди 6 години
За здравеопазването в Англия - http://solidbul.eu/?p=3986Ето данните на Евростат и Св.банка- http://ime.bg/var/images/Health_Care_System_Maria_Neeva_revised.pdf още факти''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088 ,и съм описал подробно всичко защото от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714и ВАС го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena
5
 
9
 
11
преди 6 години
Някога България беше на първо място по столетници в цяла Европа. Изследователи, като Бернард Йенсен книги писаха за това, а руският цар навремето изпратил цяла експедиция от учени, за да изследват чудото на българското дълголетие. Ето я реалността днес. Какво се случи с благословията на евро-атлантическите ни "приятели" и европейския съюз виждаме в тази статия...
3
 
10
 
10
преди 6 години
Познавах един дядо на 103, който не отишъл на война, щото бил охтичав, какво той самия казваше!Щом този дядо, болен доживя 103, колко ли щяха да доживеят всички ония, които са загинали на фронта и са били здрави!Ама така е, няма го киселото мляко, дето бактериите му на третия ден ти правят айряна газиран!

Още от Икономика и политика
Експерт: Засяваме едва 10% от площите с български сортове пшеница