Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проект на КНСБ цели да върне у нас 100 хиляди българи

Идеята не е за „внос“ на работници, а механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини

Проект на КНСБ цели да върне у нас 100 хиляди българи

Снимка: Pixabay

Проектът на КНСБ „Възраждане“ цели да върне у нас 100 хил. българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини.

„Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация”, обясни по БНР президентът на синдиката Пламен Димитров.

По неофициални данни в Молдова живеят около 300 хил. българи, а в Украйна официалното преброяване показва малко над 200 хиляди. 

Още по темата

Всъщност реалните числа никой не знае. Нашите допускания са, че говорейки за 600-700 хил. души с българско самосъзнание, поне 100 хил. на първо време биха могли да бъдат привлечени, ако държавата, всички институции, местната власт, бизнесът и синдикатите имат единодействие“, каза Димитров.

Бизнесът трябва да картографира подробно свободните работни места в цялата страна и условията, при които се предлагат. Местната власт трябва да каже какви са възможностите да предостави определени условия за живот. Обикновено говорим за изоставени къщи около големите градове и в по-малките населени места и при какви условия могат да бъдат придобити, посочи той.

Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи. В началото ще е необходима социална помощ за семействата, здравно осигуряване, квалификация и др.

Първите заселници могат да дойдат най-рано през 2020 година и това ще струва на държавата около 200 млн. лева. Парите могат да дойдат от бюджетните излишъци.


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"100 хил. българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини."
Моля ви се, обяснете на Бойко, че не е Симеон и България не е на 3 морета, магистрали, или каквото там може да е по 3.
И стига сте гласували глупости и сте писали глупости, ми вземете я бутнете тая некадърна васт най-накрая, защото това преминава всякакви граници, не само на добрия тон, ами и на всякакъв тон, какъвто и да е той!!!!
1
 
1
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Разбира се, че много ще дойдат. България е много по-добре икономически от Украйна, Молдова и Сърбия, а и тези хора имат самосъзнание на българи и родолюбци. За разлика от голяма част от плявата в този форум в частност
1
 
5
 
2
преди 2 месеца
Глиган Пеевски си търси продавачи в лафка!
1
 
10
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
О да, те с радост ще дойдат в България тия хора :) Ей сега, веднага.

Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце