IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектна компания може да наеме ТЕЦ "Варна" и да финансира модернизацията й

Работна група между "ЧЕЗ България" и БЕХ търси начини централата да продължи да функционира

13:38 | 09.10.14 г.
Проектна компания може да наеме ТЕЦ "Варна" и да финансира модернизацията й

Проектна компания може да наеме ТЕЦ "Варна" и така да помогне за реализацията на плановете за модернизация на централата, съобщават от "ЧЕЗ България", които са собственик на централата.

Този вариант за спасение на ТЕЦ-а е бил дискутиран от работна група между „ЧЕЗ България“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ), натоварена да търси възможности за екологизацията на ТЕЦ "Варна". Споразумението между двете страни за създаването на работна група по казуса беше подписано в края на август. Експертите си дадоха срок до 31 октомври да бъде намерен работещ вариант. 

Обсъждани са и други предложения, като от работната група очакват и включването на синдикатите в намиране на начин централата да продължи да работи.

Припомняме, че три от блоковете на ТЕЦ "Варна" се нуждаят от модернизация, за да изпълнят екологичните норми. Комплексното разрешително за работа на централата без екологизация изтича в края на тази година.

От „ЧЕЗ България“ през пролетта изчислиха, че модернизацията на ТЕЦ "Варна" ще струва 120 млн. евро и са готови да вложат собствени средства, но поискаха гаранции от държавата за инвестицията. Като мотив от дружеството посочиха, че досега не е правена голяма инвестиция в енергетиката, без тя да е обвързана с ангажимент на държавата.

"ЧЕЗ България" придоби ТЕЦ "Варна" през 2006 година. През годините компанията е анализирала различни варианти, сред които преминаване на алтернативно гориво (газ) или друг тип въглища. В момента централата работи с въглища внос от Украйна.

ТЕЦ "Варна" е един от елементите в енергийната система, доставяйки т.нар. „студен резерв“ в региона. През 2013 година компанията приключи със загуба в размер на 67,6 млн. лева, допълват още от „ЧЕЗ България“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още