IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за 7-ми блок в Козлодуй ще се анализира от Агенцията по инвестиции на Катар

В края на юни ще бъде представен проект за нова енергийна стратегия

16:44 | 28.05.15 г.
Проектът за 7-ми блок в Козлодуй ще се анализира от Агенцията по инвестиции на Катар

Проектът за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде разгледан от Агенцията по инвестиции на Катар. Това е било договорено по време на посещението на правителствената делегация в емирството, съобщи пред депутатите от енергийната комисия към Народното събрание ресорният министър Теменужка Петкова.

Тя допълни, че от катарска страна са проявили сериозен интерес към проекта

От друга страна Westinghouse на този етап са се оттеглили от преговорите, обясни още енергийният министър. Това е било заложено в подписаното в края на управлението на Пламен Орешарски споразумение с американската компания - крайният срок за изпълнението на ефективните клаузи в споразумението беше 31 март 2015 година.

"Това не означава, че сме прекратили този проект", допълни Петкова и обясни, че ако правителството или американската компания намерят стратегически партньор, разговорите ще продължат. Тя обаче е категорична, че страната няма ресурс да реализира проекта и няма да се обвързваме с държавни гаранции за него.

Депутатът Кирил Цочев от АБВ обаче отбеляза, че правителството е посочило, че очаква стратегически партньор, който да поеме 49% от проекта. Това означава, че България трябва да осигури останалите 51%, тоест около 6 млрд. лева, каза още той.

Към акционерното споразумение има обосновка за нуждата от новата ядрена мощност и преценката за това е направена от предишния министър на икономиката и енергетиката (Драгомир Стойнев - бел. ред.). Предишното правителство е направило и изборът на технология - АР 1000, макар и все още да няма работещ реактор с тази технология, каза Петкова в отговор защо правителството е водило преговори с американската компания и за тази технология.

Пред депутатите енергийният министър съобщи, че към края на юни Министерството ще е готово да представи проект за нова енергийна стратегия. Тя допълни, че има известно забавяне на представянето на този документ, защото се чакат промени в европейското законодателство, които да бъдат включени в стратегията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още