IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за газов хъб ще е готов до месец и половина

Проектът се разработва детайлно технически, юридически и икономически с Европейската комисия

14:54 | 25.03.16 г. 3
Проектът за газов хъб ще е готов до месец и половина

Очаква се до месец и половина да е готов окончателният вариант на проекта за газов хъб. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който коментира темата пред представители на Американската търговска камара на годишната й среща с правителството, предаде БТА.



По думите на Дончев големият проект за газов разпределителен център се разработва детайлно технически, юридически и икономически с Европейската комисия.

Когато само след месец и половина сме готови с финалния сценарий, ще го представим на инвеститорите, отбеляза той.

По думите му разработването му по този начин дава гаранции, че моделът ще е устойчив във времето и няма да има опасност да започне наказателна процедура срещу него. Трябва да се възползваме от това, че сме на кръстопът не само на транспортните, но и на газовите коридори, коментира Дончев.

Вицепремиерът каза, че природният газ е стратегически ресурс и е въпрос не само на икономика, но и на национална сигурност. Сигурност на газовите доставки означава да имаме достъп поне до три независими източника на газ, отбеляза той.

По думите му конкурентна цена на природния газ може да се постигне само наличие на повече от един източник и акцент в тези усилия е създаването на газови връзки (интерконектори) със съседите ни страни. Интерконекторът с Румъния е на финална фаза, голям фокус е връзката с Гърция и с енергийния министър Теменужка Петкова се срещаме по темата поне два пъти седмично, отбеляза той.

Диверсификацията на източниците на природен газ е основен приоритет на правителството, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й сигурността на доставките и конкурентните цени в сектора се отразяват на всички потребители. Затова важен елемент е изграждането на междусистемните връзки със съседните страни, без които не можем да постигнем така желаната диверсификация, коментира тя.

Основен приоритет в междусистемната свързаност е изграждането на интерконектора Гърция-България, който е важен не само за нас, но и за целия регион на Югоизточна Европа, посочи Петкова. По думите й този интерконектор ще даде реална възможност за разнообразяване на доставките на природен газ.

Тя призова всички компании, които имат пазарен интерес към този проект, да го заявят до 31 март и да резервират капацитет, което ще е и гаранция за успеха му. Енергийният министър отбеляза, че преди дни е започнал анализ и на възможността за търговия с природен газ на Българската независима енергийна борса, което е важна крачка напред в развитието на пазара.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева каза, че вече е "на финална фаза" изменението на Закона за управление на отпадъците. С усъвършенстването му се дават повече облекчения за бизнеса, подобрява се средата за него и се "изчистват" натрупани тежести, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
soze
преди 8 години
южен паток путеф го спря еднолично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Сигурност на газовите доставки означава да имаме достъп поне до три независими източника на газ, отбеляза той."Виж кво казва човека...трябва да сме подготвени отсекъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
аз имам едно питане към Баце и към Томислав и то е каква отговорност те двамата ще понесат лично, ако газовият хъб се превърне в поредната дупка, в която са заровени няколко милиона? С други думи, кой плаща за този проект и какво става с тези пари, ако такъв хъб изобщо не се случи или пък се случи и не е рентабилен? Щото... закопахме едни пари в Белене, закопахме едни пари в Южен поток и незнам защо, ама имам чувството че и тука ше закопаме едни пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още