IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за завода за електрически велосипеди край Пловдив получи сертификат клас А

С инвестицията от 85 млн. лева ще се построи производствена и складова база за двуколесни превозни средства в с. Бенковски, община Марица

12:34 | 13.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на иновациите и растежа</em></p>

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Проектът на българо–австрийското дружество „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД за изграждане на завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства получи сертификат за инвестиция клас А. Заводът ще бъде разположен в „Тракия икономическа зона“. Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лева, а в периода на осъществяването ѝ ще бъдат разкрити хиляда нови работни места, съобщи пресцентърът на Министерството на иновациите и растежа.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи сертификат за изграждането на „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ в с. Бенковски, община Марица.

Инвестиционният проект на "Макском" и PIERER E-Bikes Gmbh, Австрия, предвижда създаване на ново предприятие посредством закупуване на земя, строителство на производствени, складови и административни сгради на обща площ от около 131 хиляди кв. метра и закупуване на специализирано оборудване за производство на минимум 300 хиляди броя електрически велосипеди годишно.

Предвидено е произведените велосипеди да се реализират 100% чрез износ за Германия, Австрия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария под търговските марки Raymond, GASGAS, Husqvarna. 

Според Лорер с тази инвестиция България ще излезе сред челните места в Европа по производство на електрически велосипеди. Той напомни, че държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната.

„Българският експорт достига месечен рекорд през март. Стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 8 млрд. лева само за този месец, което означава че българските компании успяват да изнасят все повече и на по-високи цени към международните пазари“, подчерта министърът.

Лорер напомни, че с проекта за завода за велосипеди за последните два месеца са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на общо пет проекта (три проекта клас А и два проекта клас Б).

Общата стойност на планираните инвестиции по тях е 115,43 млн. лева, като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. Четири от проектите се реализират извън столицата, в това число два в общини с безработица над средната за страната.

Лорер изтъкна още, че по предварителни данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната за първите два месеца на настоящата година са в размер на 408,1 млн. евро, като се увеличават два пъти спрямо тези за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още