IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ганчо Ганчев: Без реформа в енергетиката икономиката ще изпадне в колапс

Преосмислянето на данъчната система в България е необходимо, но не и в настоящия момент, посочи икономистът

11:28 | 05.06.20 г.
Проф. Ганчо Ганчев: Без реформа в енергетиката икономиката ще изпадне в колапс

Той припомни, че средствата от спасителния пакет на ЕС ще дойдат в България срещу ясна програма за модернизация на икономиката с приоритет нейната декарбонизация.

Според него докато кризата от 2007-2008 г. беше свързана със значителен спад и преминаване към по-ниски темпове на растеж, то тази криза няма да промени дългосрочно темпа на растеж.

"Възстановяването у нас зависи от това с какъв темп ще се справят партньорите на страната в еврозоната и ядрото на ЕС", посочи проф. Ганчев. Той прогнозира, че ще се появят негативни вторични процеси във финансовия сектор, които ще забавят излизането от кризата.

Икономистът очаква пандемията да ускори някои процеси, включително дигитализацията и роботизацията. “По отношение на дигитализацията България изостава много съществено както в частния, така и в публичния сектор”, отбеляза Ганчо Ганчев.

Относно намаляването на ДДС за рестораньорите Ганчев смята, че ниското данъчно облагане не привлича автоматично чужди инвестиции, затова е необходима комплексна среда и практиката го показа.

"Преосмислянето на данъчната система у нас е необходимо, но не и в настоящия момент", убеден е икономистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още