Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проф. Ганчо Ганчев: Без реформа в енергетиката икономиката ще изпадне в колапс

Преосмислянето на данъчната система в България е необходимо, но не и в настоящия момент, посочи икономистът

гледано: 1933   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Противно на някои очаквания коронавирусната пандемия не забави амбициите на Европейския съюз, свързани със Зелената сделка, а дори ги ускори. Ако България не използва средствата от спасителния фонд на блока за преструктуриране на енергийния сектор, икономиката ѝ ще се окаже в структурен колапс. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес”, икономистът и преподавател в ЮЗУ проф. Ганчо Ганчев.
Още по темата

Той припомни, че средствата от спасителния пакет на ЕС ще дойдат в България срещу ясна програма за модернизация на икономиката с приоритет нейната декарбонизация.

Според него докато кризата от 2007-2008 г. беше свързана със значителен спад и преминаване към по-ниски темпове на растеж, то тази криза няма да промени дългосрочно темпа на растеж.

"Възстановяването у нас зависи от това с какъв темп ще се справят партньорите на страната в еврозоната и ядрото на ЕС", посочи проф. Ганчев. Той прогнозира, че ще се появят негативни вторични процеси във финансовия сектор, които ще забавят излизането от кризата.

Икономистът очаква пандемията да ускори някои процеси, включително дигитализацията и роботизацията. “По отношение на дигитализацията България изостава много съществено както в частния, така и в публичния сектор”, отбеляза Ганчо Ганчев.

Относно намаляването на ДДС за рестораньорите Ганчев смята, че ниското данъчно облагане не привлича автоматично чужди инвестиции, затова е необходима комплексна среда и практиката го показа.

"Преосмислянето на данъчната система у нас е необходимо, но не и в настоящия момент", убеден е икономистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро