IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Момеков: Ефикасното действие на хлорохин е все още противоречиво

Съотношението полза-риск при леките форми на Ковид-19 не е добро за този препарат, посочи председателят на Българското научно дружество по фармация

11:23 | 08.05.20 г.
Проф. Момеков: Ефикасното действие на хлорохин е все още противоречиво

Ефикасното действие на хлорохин е все още противоречиво. Това мнение изрази председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че сме в условия на пандемия и проучванията вървят едно след друго.

„Но все пак това е един препарат, който се използва десетилетия и то в продължително време. При някои хора ще се понася добре, а при някои хора, които имат предшестващи заболявания, особено ритъмни нарушения, той може да доведе до тежки аритмии. Затова трябва да се проследяват пациентите внимателно в болнична среда, когато се използва този препарат", каза професорът. 

От вчера започна доставката на хлорохин по болниците и аптеките в цялата страна, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното количество, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечение на около 20 000 пациенти с коронавирус.

Проф. Момеков коментира, че никъде по света този препарат не се използва амбулаторно.

Винаги се използва в болнична обстановка. 

„Хубаво е да се започне лечение най-рано, но леките форми на това заболяване не налагат такива силни мерки, защото съотношението полза-риск при леките форми на Ковид-19 не е добро за този препарат. Когато ние имаме по дефиниция определено нарушаване на кислородна сатурация и други данни, които ни дават основание да го използваме, съотношението полза-риск ще бъде по-добро", категоричен е проф. Момеков.

Специалистът посочи, че препаратът "Ремдесивир" никъде не е одобрен за домашно лечение. "Той ще се използва при много тежко болни. Той се слага чрез венозна инфузия. Бъдещето ще покаже кои са най-добрите препарати. Симптоматично лечение има за всяка инфекция, а за тази също. Абсурдно е да се справим с коронавируса за няколко месеца", допълни професорът.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още