Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проф. Момеков: Ефикасното действие на хлорохин е все още противоречиво

Съотношението полза-риск при леките форми на Ковид-19 не е добро за този препарат, посочи председателят на Българското научно дружество по фармация

гледано: 1446   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Ефикасното действие на хлорохин е все още противоречиво. Това мнение изрази председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че сме в условия на пандемия и проучванията вървят едно след друго.

„Но все пак това е един препарат, който се използва десетилетия и то в продължително време. При някои хора ще се понася добре, а при някои хора, които имат предшестващи заболявания, особено ритъмни нарушения, той може да доведе до тежки аритмии. Затова трябва да се проследяват пациентите внимателно в болнична среда, когато се използва този препарат", каза професорът. 

Още по темата

От вчера започна доставката на хлорохин по болниците и аптеките в цялата страна, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното количество, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечение на около 20 000 пациенти с коронавирус.

Проф. Момеков коментира, че никъде по света този препарат не се използва амбулаторно.

Винаги се използва в болнична обстановка. 

„Хубаво е да се започне лечение най-рано, но леките форми на това заболяване не налагат такива силни мерки, защото съотношението полза-риск при леките форми на Ковид-19 не е добро за този препарат. Когато ние имаме по дефиниция определено нарушаване на кислородна сатурация и други данни, които ни дават основание да го използваме, съотношението полза-риск ще бъде по-добро", категоричен е проф. Момеков.

Специалистът посочи, че препаратът "Ремдесивир" никъде не е одобрен за домашно лечение. "Той ще се използва при много тежко болни. Той се слага чрез венозна инфузия. Бъдещето ще покаже кои са най-добрите препарати. Симптоматично лечение има за всяка инфекция, а за тази също. Абсурдно е да се справим с коронавируса за няколко месеца", допълни професорът.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петима ще се състезават за председателския пост в БСП