IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Н. Витанов: Влизаме в неблагоприятния вариант на пандемията

Медицинските системи в страната в големите градове ще бъдат силно натоварвани заради новите огнища и може и да не издържат, предупреди математикът

10:09 | 24.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден. Това каза пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е и част от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му навлизаме в неблагоприятния вариант за развитието на болестта в България.

Ето как обясни той ситуацията в момента: "Когато се появи преди месец и нещо какво казах – дръжте карантината три седмици и ще ви кажа добри новини. Тогава бяхме дисциплинирани и след три седмици добрата новина беше, че ще имаме пик около Великден. Тогава казах, дръжте карантината има два варианта – благоприятен и неблагоприятен. Ако задържим карантината ще излезем от пика към благоприятния вариант. Спазваха ли се мерките - не, вижте сега Плевен".

Проф. Витанов смята, че вече сме в неблагоприятния вариант. Той смята, че след "дългите пасове" по Великден - от зона с много заразени излизат хора и разнасят заразата в места където няма такава.

"Ще има и следващи пикове напред в развитието на болестта. Това са моментите, в които трябва да решим как да продължим борбата си с болестта, каза професорът. - Има интервали от време, където системата трябва да направи избор. Изборът беше направен по Великден – ние загубихме битката и отново катерим."

Математикът прогнозира, че следващият пик ще бъде "когато поставим под контрол новите огнища".

"Тогава пак ще можем да избираме и ако загубим битката ще продължим към следващ пик и следващ избор и така", коментира още проф. Витанов.

Той представи образно развитието на пандемията.

"Представете си, че сте в планина и имате два варианта - да слезете в низината при благинките или да се катерите до следващия връх, започна да обяснява алегорично математическия модел за развитието на болестта той. Въпросът е какво правите на един връх? Ще идете при благините – като разходки в парка, край на изолация и прочие, или ще качвате следващ връх, затягайки мерките. Идват и други празници", продължи Витанов. По думите му това ще е следващата битка, пик или бифоркация.

Той посочи, че в момента случаите на заразяване се увеличават.

"Едната армия настъпва, другата - се прегрупира. Огнищата ще започнат да растат, а ние ще трябва да търсим решение – медицинските системи в страната ще бъдат силно натоварвани. Те не са като в София или в големите градове – може и да не издържат", предупреди проф. Витанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Е с такива разхайтени войни как се печелят битки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още