IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Николай Денков: Промените във висшето образование са неизбежни

Оказа се трудно ВУЗ-овете да увеличат приема на ИКТ специалисти, заяви преподавателят

10:09 | 08.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Промените във висшето образование са неизбежни, а в бъдеще университетите трябва да се състезават по това кой ще обучи по-добре студентите си. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Николай Денков, бивш зам.-министър на образованието и преподавател в Софийския университет.

Според него един от проблемите на ВУЗ-овете идва от финансирането според броя на студентите, затова е нормално те да се опитват да ги увеличат. 

В същото време имаме негативни  демографски процеси, с които университетите се разминават. Броят на завършващите средно образование е намалял близо три пъти за последните 20 години, а в същото време броят на студентите е нараснал от 90 хил. на 240 хил.

Делът на висшистите между 30 и 34 години се е увеличил от 19% на 30%, а в следващите години се очаква той да  нараства още. Скоро ще бъде изпълнена националната цел висшистите у нас да са 34%. Въпросът е не просто да имаме хора с диплома, а те да са готови за пазара на труда, каза преподавателят.

Проф. Денков допълни, че висшите училища реагират твърде бавно на промените, което се вижда от липсата на връзка между обучението и търсената от бизнеса реализация. Например по думите му се е оказало изключително трудно да бъдат стимулирани ВУЗ-овете да увеличат приема на ИКТ специалисти.

„Консолидацията и преструктурирането са абсолютно неизбежни“, допълни той.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Снимката - 6+ !Докато се плаща на студент, така ще е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
За съжаление в България сме приели, че професия трябва да се учи или във висшето, а още по-добре след него. Проблема там е следствие на проблема в средното, който от своя страна е следствие на проблема в основното. Хайде сега познайте от къде трябва да се започне и каква е основната функция на министерството, ама как да координира, нали и там работят висшисти, продукт на същата тая система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още