IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Пилософ: В МЗ липсва структура за управление на дейностите за детско здраве

Да се увеличат цените на клиничните пътеки, но да се разделят за деца и възрастни, съветва председателят на педиатричната асоциация

11:37 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проф. Пилософ: В МЗ липсва структура за управление на дейностите за детско здраве

В Министерството на здравеопазването липсва структура, която да управлява дейностите, свързани с детското здраве. Това коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация. Според него това е наложително, защото дейностите са много разнообразни.

„От целия бюджет на НЗОК 11-12% са разходите за пациенти до 18-годишна възраст. Разходът, насочен към детско здравеопазване, не е чак толкова грамаден и очевидно там могат да се търсят рационални методи за подобряване на финансирането", смята той.

Председателят на педиатричната асоциация проф. Владимир Пилософ подчерта, че управителният съвет и всички, които се занимават с детско здравеопазване, подкрепят медиците от столичната педиатрична клиника "Проф. д-р Иван Митев", които на няколко пъти излизаха на протест с настояване за по-добри условия на труд, специален статут на болницата, както и отпадането на лимита за хоспитализиране, по-високи заплати и наемането на повече персонал.

В студиото на „България сутрин" проф. Пилософ беше категоричен, че проблемите на педиатрията се поставят всяка година при работата по бюджета на НЗОК, но решение няма. Той обясни, че такива методи са увеличението на цените на клиничните пътеки – да са разделени тези, които са за деца и възрастни. По думите му друга стъпка е въвеждането на потребителска такса, каквато липсвала само за педиатрите.

„Колегите искат след десет дни да имат отговор. Аз се съмнявам, че за десет дни може да бъде решен някакъв проблем както трябва. За десет дни може да се седне на масата, да се набележат нещата и да има ясна пътна карта как ще бъде изпълнявана. Тази пътна карта да бъде ясна, кое кога ще се направи, за да бъдат решени тези въпроси. Това може да се направи", е мнението на проф. Пилософ.

Той потвърди, че медиците няма да предадат своите пациенти, но с търпението им не бива да се злоупотребява, защото нещата може да излязат от контрол.

Повече от разговора в студиото вижте видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още