Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проф. Виржиния Желязкова: За прехода към кръгова икономика трябват финанси

Ролята на държавата е да дава гаранция за промяна на производствения модел с иновации, посочи зам.-ректорът по учебната дейност и качеството на ВУЗФ

Проф. Виржиния Желязкова: За прехода към кръгова икономика трябват финанси

Снимка: Pixabay

Ролята на финансовата система в прехода към кръгова икономика е водеща. Преходът не може да се установи без финансов ресурс. В Европа 2/3 от финансирането за бизнеса идва от банки, за разлика от САЩ, където то постъпва от капиталовите пазари, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ.

Още по темата

Тя напомни, че по данни на статистиката на ООН в световен мащаб едва 27% от икономиката може да се каже, че е кръгова, т.е. по-голямата част е линейна, отпадъчна.

"Въпреки наличието на етични икономическите причини са водещи да се стремим към кръгова икономика", смята проф. Желязкова.

Според нея икономическият мотив се изразява именно в това да се стараем да използваме в максимална степен наличните материали и суровини.

"Исторически погледнато, страните, които първи се ориентират към преминаване към кръгов икономически модел, са страните водещи износители - Япония, Германия", каза професор Желязкова и направи уточнение за концепцията на кръговата икономика, като припомни, че икономическите системи в по-голямата част от историческото си развитие са били кръгови. Тя поясни обаче, че в днешно време редица синтетични материали няма как да се разградят.

"Промените в производствени мощности и внедряването на иновации са свързани със средства. Банките изпитват несигурност да финансират такива проекти, тъй като те са нови. Тяхната норма на възвръщаемост все още не ясна. И тук идва ролята на държавата, която да дава вид гаранция", коментира зам.-ректорът по учебната дейност и качеството на ВУЗФ.

По думите на Виржиния Желязкова ключова е и ролята на образователната система, за да обяснява на хората колко е важна кръговата икономика. Тя информира, че кръговата икономика вече е включена в учебната програма на ВУЗФ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 3028   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.