IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма за базови дигитални умения на работещите искат синдикатите и бизнесът

Поне 500 млн. лева от Европейския социален фонд ще бъдат насочени към проект за мащабни дигитални обучения през новия програмен период

13:41 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Синдикатите и бизнесът очакват през следващите пет години да бъде въведена национална програма за базови дигитални умения за всички работещи българи, които към момента са около 3,1 милиона. Това каза във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му за целта са необходими поне 1 милиард евро.

Във Великотърновския университет КНСБ, съвместно с МОН и МТСП организира поредна среща от серията "Masterclass work" 4.0, посветена на предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. В срещата участват студенти, преподаватели и специалисти, предава БТА.

Димитров подчерта, че всеки работещ трябва да получи базови дигитални умения, тъй като според индекса на Европейската комисия за дигитални умения на заетите на пазара на труда България е на едно от последните места.
Според него в България над 70 на сто от хората имат средно образование, но нямат умения за ползване на новите технологии, което е проблем. Другият проблем е, че няма информация от страна на бизнеса какъв тип дигитална трансформация се очертава за индустрията в България. 

Променящите се условия на пазара на труда и общата тенденция 40% от работодателите в Европа да изпитват затруднения при набирането на кадри също е част от дискусиите, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя подчерта, че дългосрочното решаване на проблема е чрез образователната система. Според нея дигитализацията в публичния сектор и в предоставянето на услуги напредва и скоро ще стане така, че хората, които нямат цифрови умения ще бъдат част от маргинализираните групи. След не повече от две години данъчна декларация ще се подава само по електронен път, даде пример тя.

Русинова посочи, че социалното министерство преговаря с ЕК голяма част от средствата за новия програмен период от Европейския социален фонд да бъдат насочени към програми за цифрово обучение. 

Очакванията са, че министерството ще договори 4 милиарда лева за следващия програмен период, като поне 500 милиона лева ще бъдат насочени към програма за мащабни дигитални обучения. 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още