IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата на българското председателство е публикувана за обсъждане

Сред акцентите в документа са реформата на системата за убежището, на бюджета на ЕС след 2020 г. и задълбочаване на икономическия и паричен съюз

17:30 | 13.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Програмата за приоритетите на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) е готова и публикувана за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Становища по документа може да се изпращат на Министерството за българското председателство на ЕС до 14 август.

Както вчера обясни министърът за председателството Лиляна Павлова, в основата на програмата залягат „трите К“ - консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

В рамките на тези водещи приоритети България ще търси единство за реформата на системата за убежище, борбата с тероризма, довършване на единния цифров пазар, данъчното облагане на корпорациите, реформата на многогодишната финансова рамка на ЕС и на общата селскостопанска политика (ОСП) и т.н.

Консенсусът – миграция, Шенген, Западните Балкани

На първо място в рамките на този приоритет в програмата е заложена темата за сигурността и миграцията. Като част от нея България ще работи за изграждане и прилагане на ефективни механизми за повишаване на сигурността на гражданите на ЕС, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси.

В тази връзка от първостепенно значение е завършването на реформата на Общата европейска система за убежище.

В областта на сигурността, борбата с престъпността и тероризма усилията на Българското председателство ще бъдат насочени към подобряване на взаимната съвместимост на информационните системи и бази данни на ЕС, финализиране на работата по предложенията за изменение на правната рамка за функционирането на Шенгенската информационна система, стартиране на обмен за резервациите за пътувания и формулиране на единни стандарти и процедури при извършването на проверки за сигурност по границите и във вътрешността на ЕС.

За Западните Балкани се предлага инициатива за дигитална свързаност, включително поетапно възприемане на правилата за роуминг в ЕС, както и задълбочаване на регионалното сътрудничество с цел сближаване заради бъдещото еврочленство.

Сред приоритетите в рамките на първото „К“ е поставена и работата по създаването на Службата на европейския прокурор както и подготовка на новата Стратегия на ЕС за електронно правосъдие 2019-2023 г.

Конкурентоспособност – цифров пазар, данъчно облагане на корпорациите, предприемачество

В проектопрограмата се посочва, че единният цифров пазар е един от източниците на растеж, заради което е необходимо създаването на ясна и опростена правна среда.

България дава заявка да работи за премахване на правните пречки за осъществяване на трансгранична търговия и за постигането на реален напредък за справяне със съществуващите регулаторни бариери, както и намаляване на необоснованите и непропорционални изисквания към бизнеса в сферата на услугите.

За тази цел се предвижда ускоряване на процеса по доизграждане на конкурентен и справедлив единен цифров пазар, актуализиране на регулаторната рамка за телекомуникациите, развитие на интермодалните превози, засилване на конкурентоспособността и устойчивостта на въздушния транспорт на ЕС, справедливо и ефикасно данъчно облагане на корпоративните печалби и предотвратяване на възможностите за укриване и невнасяне на данъци.

България ще работи и за насърчаване на предприемачеството, основано на цифрови технологии и иновации, като сред приоритетите се включват развитие на алтернативни източници на финансиране, стимулиране на социалните иновации, модернизация на европейските образователни системи.

Относно икономическия и паричен съюз България ще работи за неговото задълбочаване, за намаляване на рисковете в банковата система, завършване на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари, като се търси политическо съгласие по спорните въпроси.

Приоритет в рамките на второто „К“ е и изграждането на стабилен Европейски енергиен съюз чрез насърчаване изграждането на липсващата инфраструктура с оглед преустановяване изолацията на част от държавите членки от европейските газопреносни и електропреносни мрежи и осигуряване сигурността на газовите доставки.

Кохезия – бюджетни реформи

Предвид, че догодина трябва да започнат и преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС за периода след 2020 г., българското председателство ще стартира инициативи за продължаване на дебата по реформите, посочва се в проектодокумента.

България ще работи и за хармонизиране на правилата на фондовете и инструментите на Европейския съюз, както и за намирането на правилен баланс между безвъзмездната финансова помощ и финансовите инструменти, както и за реформата на общата селскостопанска политика (ОСП).

За ОСП България ще настоява да се запази бюджетът й, както и доказалите се като ефективни инструменти за подпомагане, сред които схемата за единно плащане на площ и обвързаното с производството подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още