IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за инвестиции в изоставащите региони не е осигурена с бюджет

Инвестиционният документ съвсем е затънал в съгласувателните процедури, основно от страна на финансовото министерство

16:59 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Програмата за целенасочени инвестиции в изоставащите региони съвсем забуксува. Министерството на финансите има още препоръки към документа, обмисля се и прецизиране на статистическата информация, на която се базира програмата, а и не достигат средства за бюджета за реализиране на заложените мерки.

Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов в отговор на въпрос на бившия регионален министър в предишното правителство на Бойко Борисов Лиляна Павлова, която беше избрана за депутат от ГЕРБ, но от днес е вицепремиер по въпросите на българското председателство на Европейския съюз (ЕС).

Припомняме, че предишният кабинет на Борисов предложи въпросната инвестиционна програма в края на 2015 г. В нея са заложени различни мерки, сред които и данъчни облекчения за бизнеса в изоставащите региони, субсидиране на до 50% от лихвите по инвестиционни заеми, публични инвестиции в предприятия и инфраструктурата, жилищни програми за привличане на млади квалифицирани кадри, стипендии за ученици с ангажимент за оставане на работа в районите и т.н.

Документът обаче се оказа в плен на безкрайни съгласувателни процедури между ведомствата, които изглежда още не са съвсем приключили.

През март т.г. от Министерството на финансите е получено становище, според което „подходът за икономическо възстановяване трябва да бъде насочен с приоритетни специфични, а не хоризонтални мерки, по отношение на въздействието върху човешкия капитал в районите, попадащи в обхвата на програмата“, посочва се в отговора на Попниколов. Ведомството иска и да се изведат приоритетно тези мерки, свързани с човешкия капитал, които да доведат до решаването на проблемите с качеството на работната сила в тези региони. Едва след това ще се мисли за европейско финансиране на мерките и ще се предлагат и проекти за национално съфинансиране, посочва се още в отговора на Попниколов.

За цялостното изпълнение на финансовата рамка на програмата са необходими почти 1,3 млрд. лева за периода 2017-2025 г. Само за тази година са необходими 192,6 млн. лева, с които обаче регионалното министерство в момента не разполага.

Някакви пари биха могли да бъдат намерени при евентуално преструктуриране на бюджета на ведомството, така че част от предвидените мерки за тази година да започнат да се реализират до няколко месеца, подчертава Попниколов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още