Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията

С двуцифрено число поскъпват консервите, посочи инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

гледано: 1687   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Покачването на цената на електроенергията се отразява на цялата българска икономика. Ръстът в цените повлия на всеки един компонент в производството на консерви – цената на бурканите, цената на капачките, цената на хартията, създава се верижна реакция, която кара и преработвателите на плодове и зеленчуци да вдигнат цената на продукцията, която произвеждат. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт” инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и управител на фирма „Джем и Джем”.
Още по темата

“Когато се вдигне цената на енергията, реакцията е спираловидна. Ако бяха поскъпнали само доматите, щеше да има ръст в цените на продуктите с домати. Но когато става дума за енергия, всички са засегнати”, коментира той.

Стойко Кировски посочи, че приблизително 5% от общите разходи на фирмата “Джем и Джем” отиват за плащане на сметката за електроенергия, но това е без цената на природния газ. Като към уравнението се прибави и той, то 8% от разходите на фирмата отиват за плащане на ток.

“Има голям интерес към изграждане на соларни инсталации за собствени нужди. Ние също проектираме такава инсталация, но това няма да покрие на 100% нуждите на нашето предприятие. Соларните станции се проектират по начин, по който да покрият 30% от употребяваната електроенергия”, отбеляза експертът.

Кировски смята, че соларните панели могат да бъдат глътка въздух за бизнеса, но реалната помощ трябва да дойде от държавата.

Според него цената на тока трябва да се намали или да има компенсации за бизнесите заради това, че губят финансови средства да плащат високи сметки за електроенергия. На този етап браншът не е излязъл с конкретно предложение за мерки, а очаква произнасянето на правителството по казуса.

“Към момента ние не можем да предлагаме, защото не сме в кухнята на нещата и не знаем защо се вдига цената или как да бъде свалена. Това не е наш приоритет и не разбираме тази материя...важно е да чуем това предложение на правителството, защото всички колеги са в шок”, настоява Стойко Кировски.

Бизнесменът изрази надежда, че търговските вериги и потребителите ще проявят разбиране за по-високите цени на продукцията, защото в противен случай предприятията ще бъдат поставени пред фалит.

„Всеки, който участва във веригата на доставки, каза Кировски, е бил принуден да вдигне цената на себестойността на продукта си, за да компенсира загубите от скъпия ток“, разкри производителят.

Ще издържи ли бизнесът на високите цени на тока? Пред тежка енергийна зима ли са българските предприемачи?

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Повече за гостите в предаването „Бизнес старт“ вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
khao до: Един Българин
преди 1 месец
Няма профилна снимка
тук се говори за промишлено производство, а не да направиш едно мазе зимнина... :):) Че за момент си представих как правиш консерви за търговската мрежа на дърва ! :D:D
3
 
2
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Този "производител" е много назад. Аз имам слънчеви панели от 13 години и отдавна са се изплатили макар от тези 13 -> 2-3 да съм правил консерви. За негово нещастие тази година беше много силна и за домати и въобще за повечето зеленчуци, нямаше какво да ги правя и консерви имам направени с 90 градуса гореща вода от слънцето. Ток не ми трябва т.к. до 100 градуса ги загрявам на дърва т.е. имам "безплатни" консерви. Предлагам му да не произвежда тази година т.к. реколтата беше обилна и нали му е скъп тока стоката му става непродаваема. Зимата ще "преглъщам" с доматен сок - със или без семки зависи как съм на кеф.
3
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ходи да видиш как живеят твоите идоли - не-европейци и не-атлантици от калната държава Рашка с жалките заплатки, тогава. Минимална запларка по-ниска от минималната пенсия в България, средна заплатка почти наполовина от Българив. Отивай в този не-европейски рай и живей, като не ти харесва ЕС.
2
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Този "производител" да не би да е открил топлвата вода или да е завършил икономика? Ясно е, че като се вдигат цените на суровините, не е само тока, ще се вдигат и цените на продукцията. Иначе предложението държавата да дотира и да намали цената на тока определено не е добро. Нали искахме преход и пазарна икономика? Защо сега искаме пак държавата да се меси на пазарната икономика? Ами като трябва да се вдигат цените, да се вдигат, пазара решава всичко.
4
 
4
 
1
преди 1 месец
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията > Споко веееее! Как ще се постигнат набелязаните цели, за да дойде Светлото Евроатлантическо бъдеще? Никак! Аре споко, без паника. Бял чаршаф и спокойно към гробищата. Паниката пречи на светлото бъдеще, а към гробищата - да не натоварвате социалната система. Тя трябва да е икономична! На колониите не им се полага повече!!

Още от Икономика и политика
Андрей Бунджулов: Пандемията катализира в България кризи от проваления преход