Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производител: Заявката на Китай за изкупуване на български тютюн е политическо решение

За трета поредна година у нас се очаква да бъдат произведени общо около 16 хил. тона тютюн

Производител: Заявката на Китай за изкупуване на български тютюн е политическо решение

Снимка: БТА

Заявката на Китай, че ще бъдат изкупени български тютюни, е политическо решение, каза пред БНР председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев. 

Още по темата

Припомняме, че на срещата на  върха във формата "16+1" в София българският премиер Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян се договориха България да изнася сушени тютюневи листа за китайския пазар. Икономическият министър Емил  Караниколов уточни, че става въпрос за около 10 хил. тона.

Според статистиката Китай е най-големият производител на тютюн в света, следван от Индия, Бразилия, САЩ и Индонезия. Пушачите в Китай са над 300 млн. или една трета от всички по света, според Световната здравна организация (СЗО). Една от всеки три цигари, запалени по света, е изпушена именно в Китай или 2,3 трлн. къса за 2009 г.

"За да дойдат да купят тютюни, които не им трябват – това е политическо решение", каза днес Цветан Филев. На този етап все още няма ясни параметри на спогодбата.

За трета поредна година у нас се очаква да бъдат произведени общо около 16 хил. тона тютюн от всички сортови групи. От тях 8 хил. тона са ориенталски тютюн, към който Филев предположи, че ще има най-голям интерес. Ако има търсене на по-големи количества, българският тютюнопроизводител ще се преориентира, смята той.

Филев изчисли, че заявените за изкупуване 10 хил. тона тютюн са между 60% и 70% от ежегодно произвежданата у нас продукция. Той очаква да се търси тютюн с екстра качество.

По думите му в България през последните десет години на тютюневата карта са останали най-добрите стопани, които отглеждат най-качествения тютюн, и производството е на ниво.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
8,2 млн. лв е общата стойност на 38-те предложения по проект „Красива България“