IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на зеленчуци предупредиха за 85% сив сектор

Това е процентът на продукцията, която не се осчетоводява, твърдят фермерите

15:43 | 18.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Близо 85 на сто от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводяват. Това означава и такъв дял на нелегалната търговия с вносни плодове и зеленчуци. За това предупредиха от Националния съюз на градинарите, асоциациите на картофопроизводителите, овощарите и други в бранша, цитирани от БТА.

"Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него", е изводът на Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България.

Друг основен проблем за бранша е лошата организация на пазара. За да продадеш пресни плодове и зеленчуци на пазара в Гърция или Турция, ти искат множество документи, а за техните у нас такива не се изискват, казват от бранша.

Стопаните настояват земеделското министерство да се въведе понятието "свежи плодове и зеленчуци", което да даде предимство на българското производство. 

Слави Трифонов заяви, че в момента българският пазар е залят с плодове и зеленчуци, пътували 2500 км, което означава, че са третирани с препарати, които да ги запазят, но определено нямат никаква свежест.

Известен оптимизъм за бранша идва от решението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да отдели звеното за качеството на плодовете и зеленчуците в самостоятелна структура.

Според фермерите, българските преработватели предпочитат по-евтините вносни зеленчуци, които по думите им не са обложени с ДДС, за разлика от българските.

От бранша дават за пример съседна Румъния, където търговските вериги са задължени да зареждат с 51% местно производство и с производство до 250 км от границите на страната. Това изискване трябва да се въведе и у нас, смятат градинарите.

На следващо място е проблемът с подпомагането на производството, казват градинарите, според които приоритет се дава на животновъдството. По думите на Трифонов  националното подпомагане от 3 млн. лева било почти нулево.

От бранша предупредиха още за липса на кадри - от ръководни до специалисти и работници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
RedBot
преди 7 години
интересно ми е, как става така, че зеленчук дошъл от майната си излиза по-евтин от произведен тук??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още