IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители настояват за данъчни облекчения за кожената индустрия и облекла

Заради ниската покупателна способност на българите, пазарът е в ступор, опасяват се от бранша

10:27 | 03.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският пазар на облекла и кожени изделия е в застой, а производителите са принудени да съкращават работници, за да оцелеят. Това стана ясно при откриването на традиционния панаир на модата в Русе, съобщава БНТ.

От бранша настояват за данъчни облекчения, за да могат да се задържат на пазара.

Според представители на Българския бизнес форум, над 110 хил. души работят в шивашката промишленост в страната. Има опасност обаче част от служителите да бъдат съкратени, особено във фирмите с до 50 работници, които най-трудно оцеляват на пазара, посочи Владимир Маринов, изпълнителен директор на Български бизнес форум пред националната телевизия.

По думите му причината е , че от години не се използват български платове и материали, а тази година цената на много от суровините за текстилната и шивашката промишленост - конци, кожи и катарами, се е увеличила драстично. 

С 10% е по-висока и цената на памука, спрямо миналата година по това време. От бранша се оплакват, че за да продадат стоката си, са принудени да намалят цената ѝ.

„Като формира крайната цена, тя става непродаваема на фона на вноса от Китай и Турция. Трудно е. Това е свързано с ниската покупателна способност на населението. Пазарът е в ступор”, коментира още Маринов.

От бранша настояват, след като държавата подаде ръка на туристическия бранш, като намали на 9% ДДС за туризма, и производителите на кожени изделия да плащат по-ниски ставки.

От сектора са категорични, че въвеждането на диференцирани ставки ще облекчи значително пазарните играчи и поне детските и бебешките стоки трябва да са с нулева ставка по ДДС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още