IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители настояват за забрана на магазините да връщат непродаден хляб

Засега правителството не предвижда промени при ДДС за храните

21:45 | 06.11.13 г.
Производители настояват за забрана на магазините да връщат непродаден хляб

Производители на хляб настояват с промени в Закона за храните да се забрани на магазините да им връщат непродадена продукция. Това стана ясно на кръгла маса, посветена на хлебопроизводството.

„Големите вериги имат навика да поръчват много повече хляб, отколкото пазарът има нужда, за да бъдат отрупани щандовете им. Ние искаме това да спре“, каза председателят на Националния съюз на хлебарите Мариана Кукушева.

От сектора искат още в новия закон да бъде разписано изискване по отношение на транспортните средства, които доставят хляба. Целта е да се регламентира, че транспортно средство, което превозва хляб, трябва да извършва транспорт единствено и само на хляб и хлебни изделия.

Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев коментира, че тепърва ще се работи по параметрите на закона.

„Така трябва да се напише законът, че да не бъде тежък за хранителната индустрия и да бъде устойчив - една добра рамка. В него трябва да залегнат най-важните неща за всеки един сектор“, допълни Гечев.

Дебат за ДДС върху храните

На този етап категорично не може да се говори за промяна на ДДС върху хляба въпреки искането на браншовите асоциации, каза още Явор Гечев. 

Подкрепяте ли идеята за по-ниска ставка на ДДС за хранителни стоки?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 122 гласа

Припомняме, че преди няколко месеца председателят на Националния съюз на хлебарите Мариана Кукушева заяви, че има официално внесено предложение до министър-председателя да има диференцирана ДДС ставка за хляба. Според нея социалният ефект от 10% ДДС на хляба ще бъде положителен и за потребителите, и за производителите.

„Според данъчното законодателство има само две изключения по отношение на ДДС ставките – едното е при туризма, а другото е по отношение на нулевата ставка при износ. Ние нямаме право да правим повече  изключения“, обясни Гечев.

Според него ДДС за хляба може да се намали, само ако се приеме системата на  диференцирани ставки, но на този етап правителството не обсъжда такива промени. Няма да се променя ДДС и за десетте базови храни, както предлагат хлебопроизводителите.

„80% от хранителните продукти, които ползваме в България, са вносни. Ако свалим ДДС за всички храни, ще направим българските производители неконкурентоспособни“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още