IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители отказват да доставят хляб под себестойност

Сдружението за модерна търговия призова КЗК да се самосезира за картел

09:06 | 15.04.14 г. 2
Производители отказват да доставят хляб под себестойност

Производителите на хляб в България изчезват заради политиката на търговските вериги. В този бранш от две години не е отваряно легално предприятие. Това каза председателят на Асоциацията на хлябопроизводителите Мариана Кукушева пред БНТ по повод информациите в пресата, че хлебопроизводители от Бургаско са решили да бойкотират търговските вериги, защото отказват да продават под себестойност.

„В момента сивата икономика в този бранш драстично се разраства и държавата не реагира”, заяви Кукушева.

Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия обаче коментира, че ако производителите действително са организирали бойкот, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се самосезира за картел.

„Как ще има картел – група фирми отказват да доставят своята стока под себестойност, напротив, тяхното поведение е похвално”, отговори Кукушева.

Матеев посочи, че е трудно да се говори за търговските вериги като цяло, защото десетки магазини се конкурират помежду си. Всяка верига води тежки преговори с производителите заради ниската покупателна способност на потребителите.

Ако има неконкурентни производители, които не са вкарали нови технологии, има техни конкуренти, които се продават много добре, коментира той.

"Всеки производител има различна себестойност на продукцията, ако там влизат скъпи имоти и луксозен спортен автомобил, ако бизнес моделът не е достатъчно добър, себестойността може да е огромна. Това не означава, че потребителят трябва да я плати”, каза още Матеев.

Мариана Кукушева отговори, че легалният бизнес "има право да кара не само луксозни автомобили, ако трябва - и самолети". Въпросът е, че супермаркетите търсят легалния доставчик, но пакетът от търговски отстъпки и надценки е толкова тежък, че производителите изчезват, посочи тя.

Благодарение на този пакет българите пазаруват разнообразни стоки на ниски цени, репликира Йордан Матеев.

Хипермаркетите не водят социална политика, заради тях сега само 683 фирми произвеждат хляб. Социална дейност трябва да изпълнява държавата, отвърна Мариана Кукушева.

В дневния ред на парламента за днес е включено първо гласуване на промени в Закона за защита на конкуренцията, които регламентират отношенията между супермаркетите и производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...С посредничеството на банките разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Оффф, те ако производителите си купуваха скъпи автомобили или самолети щеше да е добре защото щяха да се открият работни места за производството на такива. Да, ама не, те не правят това, а със "спестените" пари дават кредити на държави и потребители и така само затварят съществуващите вериги и нищо не става (освен че се надуват цените).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още