IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на вредни храни може да влязат в публичен електронен регистър

Това ще стане след промени в няколко закона за хранителната верига

13:50 | 21.01.16 г.
Производителите на вредни храни може да влязат в публичен електронен регистър

Имената на производителите, които пускат на пазара вредни храни, да бъдат публично оповестявани чрез електронен регистър. Тази идея беше обсъдена на кръгла маса, организирана от агроминистерството, за да бъде представен нов законодателен пакет - Закон за храните, Закон за оценка на риска по хранителната верига, Закон за хранителната верига и проект за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

През 2014 г. в България са потребени храни на стойност 9,2 млрд. лв., заяви агроминистърът Десислава Танева. Заети в сектора са 112 хил. души.

Целта на новото законодателство е да има правила, да няма незаконни търговия и внос и да има равнопоставеност на стопанските субекти, каза тя.

По думите й работата по законодателството ще приключи с изграждането на единна информационна система за цялата верига от фермера до хранителния магазин. Всички регистрирани обекти ще бъдат публични чрез регистъра, с всички получени от тях права. Потребителят ще има възможност да предизвика контрол на съответния обект, ако има информация за нарушение, заяви министърът.

Тя посочи, че общо над 438 хил. обекта се контролират от 1514 инспектори от Агенцията по храните (БАБХ). Без достатъчен обществен контрол, който да намали корупционния натиск, системата няма как да функционира ефективно, допълни Танева.

Единната информационна система ще заработи, след  като влязат в сила всички предложени законодателни актове.

На въпрос дали в бъдеще БАБХ ще започне да оповестява не само количествата възбранени некачествени храни, а и имената на производителите, Тодор Тодоров от МЗХ заяви, че това гарантиране на правата на потребителите трябва да се направи нормативно.

Десислава Танева отговори, че единната информационна система, до която потребителите също да имат достъп, ще е заключителен етап от промяната в законите.

"Щом като нищо не ни ограничава законодателно, публичността ще е най-голямата мотивация всеки от операторите да бъде стриктен", каза Танева.

Имена на производители трябва да се обявяват, след като има завършено производство и е доказано със сигурност кой е нарушителят, смята Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на безалкохолните напитки.

Танева съобщи още, че уволнява цялата дирекция по обществени поръчки в МЗХ заради слаби резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още