Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производителността на труда у нас забавя ръст през лятото

БВП на един зает се увеличава през третото тримесечие с 1,9% на годишна база

Производителността на труда у нас забавя ръст през лятото

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След като миналата година пандемията рязко сви производителността на труда под влияние на пандемичните ограничения, блокадите и затварянето на бизнеси, трендът се обърна в началото на тази година.

За юли-септември брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 1,9% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2021 г. За сравнение, през януари-март брутният вътрешен продукт на един зает се увеличи реално с 2% на годишна база.

Към края на септември заетите лица в икономиката са 3,657 милиона, а общият брой отработени часове е над 1,456 милиарда. 

Още по темата

На годишна база структурата на заетостта по икономически сектори показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и индустриалния сектор и намаление на относителния дял в аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 9,879 млн. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 24,8 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на 2021 г. се увеличава реално с 0,9% в сравнение със същия период на предходната година. БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 1,8% за същия период.

По предварителни данни за третото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 9,067 млн. лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 22 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 8,866 млн. лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 22,4 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 3,567 млн. лв. БДС на един зает и 9,2 лв. за един отработен човекочас.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол