Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производствените цени през февруари растат с 6,6% на годишна база

НСИ отчита обаче спад в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

Производствените цени през февруари растат с 6,6% на годишна база

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени през февруари 2019 година нарастват с 6,6% на годишна база, показват предварителните данни на Националният статистически институт (НСИ). През втория месец от годината индексът на цените на производител се увеличава по-съществено след ниските ръстове от последните месеци на миналата година и началото на тази

На годишна основа през февруари 2019 г. ръстът на промишленото производство, изчислен спрямо календарно изгладените данни, е най-висок в добивната промишленост - с 16,3%, и в преработващата промишленост - с 9,1%. Спад е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година (календарно изгладени), НСИ

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 31,7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 25,3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 24,7%, производството на електрически съоръжения - с 23,5%. Най-голямо намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 42,2%, и при производството на облекло - с 8,0%.

На месечна база индексът на промишленото производство нараства с 1,5%. През февруари увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1,9%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 4,4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване  - със 17,2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7,5%.

По-съществено намаление е регистрирано при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 12,9%, производството на химични продукти - с 6,6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,3%.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радан Кънев е евродепутатът на "Демократична България", посочи коалицията