IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени стигат нов връх през август с ръст от 3,5%

Нарастването на годишна база се дължи основно на увеличените цени в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,8%, отчита НСИ

13:07 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени стигат нов връх през август, като увеличението на годишна база е с 3,5%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Производствената инфлация се ускорява, след като през юли достигна нов тримесечен връх. През юни тя беше 0,9 на сто.

Нарастването на общия индекс за година се дължи на увеличението в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,8%, в добивната промишленост - с 5,4%, и в преработващата промишленост - с 1,0%.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване и производството на основни метали - по 4,6%. Най-голямо намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,2%.

На месечна база производствените цени нарастват с 0,3 на сто. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,2%, и в добивната промишленост - с 1,0%, а в преработващата промишленост се наблюдава намаление с 0,3%.

Най-голямо понижение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,0%. По-значително повишение е регистрирано при: производството на основни метали - с 2,4%, производството на тютюневи изделия и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 1,8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август нараства с 0,7% спрямо предходния месец. Покачване на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,3%, и в добивната промишленост - с 1.0%, а в преработващата промишленост се отчита понижение - с 0,2%.

Най-значително намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 0,5%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,4%. По-съществено нарастване на цените е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на мебели - по 0,6%

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август нараства с 4,5% на годишна база. Най-значителен годишен ръст на цените има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,6%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и в добивната промишленост - с 0,3%.

Най-значителен годишен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,9%, при производството на хранителни продукти - с 3,5%, и при производството на химични продукти - с 3,2%. Най-съществено намаление е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 1,5%, и при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през август 2019 г. намалява с 0,3% спрямо предходния месец и се увеличава с 2,0% спрямо съответния месец на 2018 година, отчита статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още