Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производствените цени у нас продължиха тенденцията на ръст през март

НСИ отчете най-голямо годишно увеличение в цената на продукцията на добивната промишленост, като най-значително е при производството на основни метали - 38%

Производствените цени у нас продължиха тенденцията на ръст през март

Снимка: Архив Ройтерс

Общият индекс на цените на производител в България през март се увеличава с 1,4% спрямо февруари, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишното изменение е 6,8%.

Индексите на цените на производителите измерват месечното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани от българските предприятия и продадени на вътрешния пазар или директно изнесени на международния, сочи методологията на НСИ. Цената на производител е цената "на вратата" на предприятието и включва всички отстъпки и други намаления, но без акцизи и ДДС.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Данните на статистиката показват, че през март спрямо предходния месец има повишение в преработващата промишленост - с 2,1%, в добивната промишленост - с 1,6%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7%.

По-голямо увеличение на цените на производител има при производството на основни метали - с 5,5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3,9%, както и при производството на химични продукти - с 2,8%.

Понижение на цените е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него (без мебели) и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 0,1%.

Годишни изменения

По-високи цени в сравнение с март 2020 г. НСИ регистрира в добивната промишленост - с 20,5%, в преработващата промишленост - с 8,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%.

По-значителен ръст е отчетен при производството на основни метали - с 37,9%, на химични продукти - с 8%, и на хранителни продукти - с 5,8%.

Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил (без облекло) - с 2,3%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,9%.

                   Общ индекс на цените на производител в промишлеността
                   (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през миналия месец се увеличава с 0,9% спрямо февруари. Повишение има в преработващата промишленост - с 2%, а в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ НСИ отчита намаление - по 0,5%.

По-голямо увеличение на цените на производител се наблюдава при производството на основни метали - с 6,1%, производството на химични продукти - с 5%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3,7%. По-съществено намаление на цените е отчетено при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март нараства с 3,4% на годишна база. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 18,4%, и в преработващата промишленост - с 4,8%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%.

Спрямо март 2020 г. значителен ръст в преработващата промишленост е регистриран при производството на основни метали - с 28,6%, и при производството на химични продукти - с 15%. По-ниски цени са отчетени при производството на облекло - с 2%, при обработката на кожи и при производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,2%.

                    Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
                    (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през миналия месец се увеличава с 2% спрямо предходния месец, а спрямо година по-рано се наблюдава ръст с 12,2%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Разходите за труд пак забавят ръста си в началото на годината