IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в селското стопанство вървят нагоре

С над 4% растат и цените на селскостопанската продукция през второто тримесечие, отчита НСИ

12:53 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производствените цени в селското стопанство се увеличават с 5,3 на сто през второто тримесечие на 2019 година на годишна база, показват данните на Националния статистически институт.

Индексът на цените на продукцията от растениевъдството се повишава с 5,8 на сто, а на продукцията от животновъдството - с 4,6 на сто. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват увеличение с 4,1 на сто, като в растениевъдството то е с 4,9 на сто, а в животновъдството - с 3 на сто.

Цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за второто тримесечие са по-високи с 3,1 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година и с 2,5 на сто спрямо 2018 година.

За април-юни на годишна основа по-високи са цените на: посевния и посадъчния материал - с 1,7 на сто, електроенергията и горивата - с 1,5 на сто, минералните торове - с 10,4 на сто, ветеринарно-медицинските продукти - с 4 на сто, и на фуражите - с 3,8 на сто. По-ниски са цените на продуктите за растителна защита - с 0.8 на сто.

За година индексът на цените на електроенергията и горивата се увеличава с 1,3 на сто, на посевния и посадъчния материал - с 2,1 на сто, на минералните торове - с 5,5 на сто, на ветеринарномедицинските продукти - с 4,9 на сто, и на фуражите - с 3,3 на сто. Намаляват цените на продуктите за растителна защита - с 0,3 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още