IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на превозни средства подсили промишлеността през ноември

Индексът на промишленото производство през ноември 2018 г. бележи годишен ръст от 1,2%

13:44 | 10.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на промишленото производство през ноември 2018 г. забавя темпото на растеж. Той бележи годишен ръст от 1,2%, докато при предишното тримесечие нарасна с 1,6%, съобщи НСИ. Значителен принос има ръстът в производството на превозни средства (без автомобили) - с 46,3%.

По предварителни данни през ноември 2018 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, се увеличава с 0,4% в сравнение с октомври 2018 година. Месец преди това на месечна база
увеличението е с 0,8 на сто.

Месечни изменения 

През ноември 2018 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 3,2%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%, и в преработващата промишленост - с 0,3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 5,2%, производството на облекло - с 3,9%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на електрически съоръжения - по 3,6%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 3,5%.

NSI NSI

Източник: НСИ

Спад е регистриран при: производството на химични продукти - с 15,8%, производството на тютюневи изделия - с 10,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7,5%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 5,8%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 2%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,9%, и в добивната промишленост - с 2,6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 46,3%, производството на напитки - с 18,1%, производството на електрически съоръжения - със 17,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17,7%.

Намаление е отчетено при: производството на химични продукти - с 14,6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11,2%, производството на облекло - с 9,8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,5%.
NSI1 NSI1

Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още