IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на свинско и птиче месо ще расте до 2019 година

Това ще стане на фона на увеличена консумация, предвиждат учени от Института за аграрна икономика

11:34 | 06.11.14 г.
<p>
	Производство и износ на фуражи и свинско месо. <em>Графика:</em> <em>Институт за аграрна икономика</em></p>

Производство и износ на фуражи и свинско месо. Графика: Институт за аграрна икономика

Ръст в производството на свинско и птиче месо до 2019 година предвиждат учени от Института за аграрна икономика. На форум за развитието на земеделието бе представен анализ за перспективите пред сектор „Месо“. Прогнозата е и за запазване и положителна тенденция при секторите за производство на говеждо месо и агнешко  и малко по-висок ръст в производството на свинско и птиче месо до 2019 година, съпътствано от увеличена консумация.

„Производството на свинско и птиче месо е силно интензивно и с очакваното намаление на цените на фуражите ще се намалят разходите за изхранване на животните. Така ще се повиши възвръщаемостта при тези сектори и оттам да има по-големи стимули за производството на свинско и пилешко месо“, заяви пред Investor.bg един от авторите на доклада - доц. Божидар Иванов от  Института за аграрна икономика.

Той уточни, че през следващите две години ръстът в производството до 2019 г. ще е в границите 10 – 20% - най-много с 5 на сто годишно.

Божидар Иванов допълни, че при пръсединяването на България и Румъния към ЕС се е очаквало производството на свинско и пилешко месо да се увеличи в тези две страни заради благоприятните условия. Това обаче не е станало, въпреки достъпните модулни технологии и разработените методи за отглеждане. Той припомни, че се наложи фермите да се преструктурират, за да отговарят на евростандартите.

Предвиждане за потреблението на пилешко. Източник: CAPA

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още