IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на тахан – възраждането на един забравен български занаят

Победителите в проекта "Академия за местни предприемачи" е семейната таханджийница в Харманли на София Нейчева и Павел Тръндев

11:21 | 21.02.20 г.
Производството на тахан – възраждането на един забравен български занаят

Той коментира възраждането на стара традиция в производството на тахан и победителите в проекта "Академия за местни предприемачи". Семейна таханджийница в Харманли получава 10 хил. лева от проекта.

По думите му районите, към които е насочена програмата, са Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра.

"Целта е да подпомогнем местните бизнеси да се развиват. Има много интересни проекти", каза Явор Гочев.

За тънкостите на производството на тахан разказват победителите –  София Нейчева и Павел Тръндев, брат и сестра, които имат фамибна таханджийница в Харманли, но произвеждат и мед.

"Нашата семейна таханджийница е на повече от 20 години и връщайки се миналата година в нашия роден град беше естествено продължение да се заемем с това", каза София Нейчева и посочи, че от миналата година производството е подновено.

"Това е много полезна храна, подобрява качеството на живот", коментира и Павел Тръндев. Той се занимава с процеса на производство. Според него качеството на продукта зависи от суровините и самото изсушаване.

"Ядките са богати на минерали и витамини, и при по-силна термична обработка те се разрушават", обясни младият предприемач.

По думите му сусамовият тахан е най-търсен, затова и се произвежда най-много, но потвърди, че лешниковият тахан има вкус, който не се забравя. Тръндев информира, че месечно се произвеждат около 500-600 буркана, като цената на 300 грама сусамов тахан е 4,50 лв., а на лешниковия - 13 лв.

Нейчева обясни, че сусамът идва от Африка и Азия, но производителите на познатия в миналото продукт, който и сега се възражда, искат той отново да стане част от нашата трапеза.

"Останалите суровини са български", потвърди тя. "Към днешна дата все повече хора се интересуват от здравословно хранене, така че таханът става все по-актуален и харесван продукт", допълни Нейчева.

Наградата от 10 хил. лева те ще използват за сайт и да купят сушилня, която е важна техника в процеса на работата им.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още