Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производството на тютюневи изделия се срива в последните два месеца

Промишленото производство като цяло се ускорява в началото на 2018 г., показват предварителните данни на НСИ

Производството на тютюневи изделия се срива в последните два месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на промишленото производство записва ръст трети пореден месец, показват предварителните данни на НСИ за януари 2018 г. Увеличението е от 3,5%, спрямо 2,3% през декември 2017 година и 1,9% през ноември. 

Данните обаче показват срив на производството на тютюневи изделия през последните два месеца.

На месечна база тенденцията за развитието на промишлеността не е толкова ясна. През първия месец на годината ръстът е от 0,3% спрямо 1% през декември 2017 г.

Данните за годишните изменения показват, че в основата на този ръст е преработващата индустрия, която има повишение от 10,3%, докато в секторите производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газ и добивната промишленост има спад.

В енергийния сектор спадът може да се обясни с голямото потребление в първите дни на 2017 година, което беше свързано със студената вълна, обхванала региона. През тази година времето беше по-меко, съответно и съставният индекс в този сектор намалява с 8,7 на сто.

Добивната индустрия пък се свива с 4,6 на сто. Прави впечатление, че и в тази статистика данните за добив на петрол и природен газ са конфиденциални. От ноември 2017 г. НСИ не дава никаква информация за добива на природен газ и в другата си статистика - за производство и доставки на енергийни суровини.

Ръстът на промишленото производство на месечна база се дължи на увеличение в енергийния сектор (с 0,9%), както и преработващата промишленост (0,3%). В добивната индустрия отново има спад - в рамките на 0,3 на сто, показват още данните на статистиката.

По-значителни увеличения по отделните индустрии се наблюдават по отношение на ремонта и инсталирането на машини и оборудване (с почти 29% на годишна база), както и при производството на превозни средства, без автомобили (с 25,2% на годишна база).

Съществено е намалението на производството на тютюневи изделия - с 39,3% спрямо януари 2017 г. През декември понижението беше в рамките на 40%. Производството на облекла намалява с 9,8 на сто на годишна база.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон