IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток расте с над 10% на годишна база през февруари

Спрямо първия месец на годината обаче НСИ отчита намаление на производството и доставките на електричество, твърди горива и природен газ

12:06 | 30.04.14 г.
Производството на ток расте с над 10% на годишна база през февруари

Разнопосочни тенденции по отношение на производството на електроенергия отчете Националният статистически институт за февруари 2014 година.  

Данните показват продължаващ спад на производството на електричество на месечна база (спрямо януари 2014 година), но спрямо миналия февруари има ръст от над 10%. Според последните данни през февруари са произведени 4,26 хил. гигаватчаса електричество, което е с 9,2% по-малко спрямо предходния месец януари. 

През януари в страната бяха произведени 4,69 хил. гигаватчаса електричество, което представлява спад и на годишна, и на месечна база.

Припомняме, че през миналия февруари страната беше обхваната от масови протести, основно срещу високите цени на електричеството. Те доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов и известен застой в икономиката.

Пикът на производството на електричество през последните месеци е регистриран през  декември 2013 година. Тогава бяха произведени малко над 4,5 хил. гигаватчаса. Оттогава обаче има непрекъснато намаление на произвежданите количества на месечна база. През второто полугодие на миналата година производството растеше почти всеки месец.

Това стана факт след като правителството премахна таксата за пренос при износ на електричество и така стимулира продажбите на ток извън страната.

Данните на НСИ показват още свиване на потреблението на електричество спрямо януари 2014 година. Доставените количества в страната са 3,27 хил. гигаватчаса или спад от 5,5% на месечна база. Това обаче е с 3,4% повече спрямо февруари 2013 година.

И по отношение на доставките пикът е през декември 2013 година, когато в страната са реализирани малко над 3,5 хил. гигаватчаса електричество.  В следващите два месеца обаче доставките намаляват на месечна база.

Статистиката за производството и доставка на енергийни продукти, водена от НСИ, показа още и месечно намаление на доставките от природен газ – с почти 17% до 295 млн. куб. метра. Спрямо същия месец на миналата година обаче доставките се увеличават с 9 на сто. Местният добив на природен газ намалява с 18% и на месечна и на годишна база и достига до 18 млн. куб. метра газ. През февруари 2013 година местният добив е бил 22 млн. куб. метра, като в последното полугодие на миналата година средните добивани количества са около 23 млн. куб. метра.

Най-висок е добивът на природен газ през октомври и ноември – по 25 млн. куб. метра и за двата месеца.

Интересна е тенденцията и по отношение на добива на твърди горива. Данните сочат, че спрямо миналия месец има сериозно намаление – с над 22% до общо 2,8 млн. тона. Спрямо февруари 2013 година има увеличение от 13 на сто.

През февруари са реализирани продажбите на малко над 3 млн. тона твърди горива, което е с над 21% по-малко от януари 2013 година. Спрямо миналия февруари обаче продажбите на твърди горива расте с почти 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още