Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратура откри нарушения при експлоатацията лифтовете

Без някои документи и без данни за разрешения за строеж са 43 лифта и въжени линии

Прокуратура откри нарушения при експлоатацията лифтовете

Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) да проверят дали е безопасна експлоатацията  на кабинковите и откритите въжени линии в страната. Тя е обхванала всичките 120 броя линии, съобщи на сайта си Главна прокуратура.

Още по темата

При 71 броя от съоръженията не са установени нарушения, а за 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация, констатират проверките за техническия надзор и спазването на нормативните актове по устройство на територията.

Без документи за въвеждане в експлоатация и без данни за издадени разрешения за строеж са 43 лифта и въжени линии.

Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но те не се експлоатират.

Незаконен строеж има на Клуб „Руска баня“, изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт „Княжево-Копитото, в Природен парк „Витоша“.

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ – при 13 броя съоръжения, при „Белица“ – 7 броя и при „Мальовица“ – в 5 броя съоръжения.

Изпратено е предписание до началниците на РДНСК и до кметовете на съответните общини да предприемат административно-наказателни мерки и да отстранят констатираните нарушения.

Инспекторите на ДНСК и ДАМТН са открили, че има нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии в региона на Западна Централна България.

Най-често повтарящите се нарушения тук са във „Витоша“ – 10 и „Боровец“ - 4. Те са съставили четири акта за административни нарушения и са наложили 93 принудителни административни мерки.

ВАП разпореди на контролните органи да изследват и преценят какви са възможностите за узаконяване на незаконните линии. Те трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Прокуратурата има МНОГО по-важни веща да върши от нейната компетентност. Най-напред да проследи за отнетите български държавни земи от олигарси и скрити диригенти на политиците. Да проследи и имат ли право някои "велможи" на охрана за сметка на данъкоплатците. Да проследи КОЙ злепостави нашият премиер, когато си спинка по негови думи напреко на леглото гол, а в чекмеджето му пачки 500-еврови банктноти, кюлчета злато и гол пищов? ДА ПРОАСЛЕДИ автентични ли са и да пристъпи по съответния ред!
Иначе става ясно, че в държава от НАТО и ЕС в която нощното шкафче на министър-председателя е пълно с пачки банкноти по 500 евро, законите не са важни.

Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат