IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: БНБ потвърди, че откритите в университет пари не са реквизит

Банкнотите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари", сочи назначената експертиза

14:09 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: МВР</p>

Снимка: МВР

Иззетите при акция на територията на Висшето транспортно училище в София отпечатани банкноти са фалшификати, а не реквизит. Това е заключението от назначена от прокуратурата експертиза на Българската народна банка.

Софийска градска прокуратура назначи техническа експертиза на Българска народна банка относно истинността на банкнотите, открити и иззети по досъдебно производство за държане на неистински парични знаци, както и на предмети, материали и оръдия за тяхното изготвяне. По досъдебното производство са привлечени като обвиняеми две лица - И.Н. и Д.А., съобщават от държавното обвинение.

Миналата седмица в печатницата бяха открити огромни количества пари, но съдът пусна от ареста задържаните във връзка с акцията с мотив, че качеството на банкнотите е толкова ниско, че отговаря на това, което виждаме при реквизита на сватби и кръщенета.

Видно от заключението на експерт от БНБ предоставените за изследване обекти - произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем, пишат от прокуратурата.

Иззетите парични знаци не представляват „реквизитни пари“, сочи официален отговор на БНБ. Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак. 

Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.

В хода на изследване на банкнотите БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността „печатар“ по трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на американските тайни служби в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още