IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е получила 22 сигнала за нарушения, извършени от предишната власт

В писмата се говори за пране на пари, корупционни схеми, нарушения по обществени поръчки и различни законови процедури

11:18 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В прокуратурата са получени 22 сигнала с твърдения за нарушения срещу предходната власт, като част от тях са писма от председателя на Временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства държавни структури през последните 10 години. Това става ясно от сайта на държавното обвинение.

От прокуратурата уточняват, че след приключване на възложения анализ на постъпилите сигнали, те ще бъдат препратени към компетентните прокуратури - Върховна административна прокуратура, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и други териториални структури. На случаен принцип сигналите ще бъдат разпределени на конкретен наблюдаващ прокурор, който следва да извърши конкретни действия съобразно закона и функционалната си компетентност. 

На сайта на държавното обвинение има списък на всички сигнали, както и за какво са подадени. Така например има сигнал, съдържащ твърдения за допуснати закононарушения при изготвянето на ОВОС за изграждането на „Международна газова връзка България – Сърбия". Подобни твърдения има и за проекта Турски поток, които са по сигнал на сайта „Биволъ“. Пак от въпросния сайт има и сигнали за нарушения в Българска банка за развитие и Фонда на фондовете, злоупотреби при изчисляването на компенсациите по мярка 60/40. Сред сигналите има и такива за корупционна схема в Министерство на отбраната, довела до нанасянето на щети в размер на над 29 млн. лв. Подаден и е сигнал от гражданин срещу кмета на община Смядово, съдържащ твърдения за конфликт на интереси.

Сред писмата до прокуратурата има и такива, в които се твърди, че има незаконно усвояване на държавна земя за лични цели и незаконно усвоени европейски средства. Този случай засяга двама министри на земеделието, кмет и председател на Общински съвет в Балчик и директор на ДФ „Земеделие". Намеква се за обвързаност с депутат.

В друг сигнал са подадени данни за незаконно изсичане на гора край Варна.

В списъка е и сигнал от в-к „Сега“ относно обществени поръчки с идентични условия за електробуси в Стара Загора и Бургас по Оперативна програма „Околна среда“ в размер на 42 млн. лв.;

В друг случай по сигнал от сдружение „БОЕЦ“ срещу бившият министър-председател Бойко Борисов се твърди, че има съмнения за корупция, пране на пари, данъчни и финансови измами на територията на страната и на Кралство Испания.

Има и сигнал срещу Христо Иванов в качеството му на бивш министър на правосъдието, в който има твърдения за наличие на корупционна схема и нарушаване на Закона за обществените поръчки във връзка с осигуряване изхранването на настанените в местата за изпълнение на наказанията.

Група сигнали има и за неправомерно сключени трудови договори със служители във военния завод „Терем", за корупция при провеждането на обществена поръчка за доставка на боеприпаси от дирекция на МВР, за нарушение при разходването на публични средства, вкл. и европейски при провеждането на обществени поръчки от Електроенергийния системен оператор.

Скандалната подпорна стена край местността Алепу също е в списъка. Двама депутати са подали сигнал със съмнения за допуснати законови нарушения при сключване на „фиктивна сделка", касаеща т.нар. „подпорна стена".

Има и писмо, в което се съдържат твърдения за множество допуснати закононарушения в различни общини в страната при провеждане на обществени поръчки с предмет на доставка на електробуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още