IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата иска отмяна на забраната за земеделие в защитената зона "Калиакра"

Според ВАП при изграждането на европейската екологична мрежа "Натура 2000" през 2007 г. при Калиакра е обявена по-голяма площ, заета от понто-сарматски степи

16:36 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Каварна</em></p>

Снимка: Община Каварна

Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира пред Върховния административен съд една от точките в заповедта на министъра на околната среда Нено Димов за защитена зона "Комплекс Калиакра", с която се налагат ограничения за извършване на земеделска дейност, и иска отмяната й.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата след извършената от ВАП проверка по казуса.

Съгласно тази точка на територията на защитената зона се въвежда забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.

В протеста на прокуратурата е обяснено, че с тази заповед се засягат права и интереси на гражданите.

При проверката си ВАП е установила, че при изграждането на европейската екологична мрежа "Натура 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от понто-сарматски степи, а на практика тя е била по-малка.

По този начин заповедта от 21 юли е издадена, без категорично да е установено от министъра на околната среда и водите, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание понто-сарматски степи. 

Допуснатото нарушение е преценено от ВАП като съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание.

"Избраният начин на процедиране на административния орган (бел. ред. Министерство на околната среда и водите) не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания", мотивира искането за отмяна на част от заповедта държавното обвинение.

Investor.bg припомня, че в петък главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че проблемът със защитените територии в Крайморска Добруджа се отнася по-скоро до Върховната касационна прокуратура (ВКП), за да се търси престъпление.

От своя страна, министър Нено Димов каза във Варна, че няма конкретни срокове за решаването на проблема със защитена зона "Калиакра", но се работи за баланс между интересите на еколозите и инвеститорите.

“Все още не са ясни в този план за управление, който е основният проблем, кое е безспорно, кое е спорно и се надявам до средата на септември да имаме яснота. Самият план за управление и проблемите, които ще бъдат
открити там, ще бъде основата за заданието относно картирането и не само картирането, а и режимите, които трябва да следват това картиране”, посочи министърът на екологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още