IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Над 200 язовира в България са опасни*

Държавното обвинение установи бездействие на основния контролен орган по отношение на безопасността и техническата изправност на язовирите в страната

14:08 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

205 язовира в страната са опасни за населението. Над половината язовири са в частично неизправно състояние. Това показва проверка, разпоредена от прокуратурата.

Няма наказани за неизпълнени предписания, каза заместник-главният прокурор Ася Петрова. Вместо да бъдат глобени, на нарушителите са издадени нови предписания, посочи тя, цитирана от БТА.

Близо 80 язовира са в предаварийно състояние. Само в 11 случая Държавна агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и технически надзор е направила опит да санкционира нарушители. Според прокуратурата е е налице бездействие на основния контролен орган по отношение на безопасността и техническата изправност на язоворите в страната. 

Масово не се спазват предписанията от Агенцията, констатира прокуратурата. Според Ася Петрова в закона за водите има записани текстове, с които от агенцията могат да налагат глоби.

Само шест акта за нарушение са издадени по отношение на опасните 200 язовира. 

След като през март потърсихме помощ от Министерството на икономиката за проверка на Държавна агенция по метрологичен и технически надзор, едва сега получихме доклад от проверката, каза Петрова. В него обаче министерството подкрепя агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.

Според прокуратурата действията на ДАМТН били тежко укорими.

Ремонти на язовир Бели Искър все още не са започнали, макар да има констатирани отдавна проблеми. Отговорността кой да ги прави се прехвърля между няколко организации. За това и прокуратурата преди няколко дни е сезирала държавата и общината да предприемат спешни мерки.

Започва процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира.

На днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов обяви, че е получил писмо от главния прокурор Сотир Цацаров за направените проверки на язовирите, съобщи Dnes.bg.

Борисов поиска препоръките на прокуратурата да се изпълнят по възможно най-бързия начин. Премиерът не коментира какви са резултатите от проверките, като спомена единствено, че препоръка има за язовир "Бели Искър".

"Бели Искър" е един от проблемните язовири у нас. В началото на годината именно от прокуратурата обявиха, че състоянието му е неизправно и следва да се предприемат укрепителни действия. Тогава стана ясно и че над 200 язовира представляват опасност от наводнение, а други около 80 са в предаварийно състояние.

Безопасната експлоатация на язовир "Бели Искър" е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод констатацията на прокуратурата, че ремонти на яз. "Бели Искър" все още не са започнали, макар да има констатирани отдавна проблеми и че е започнала процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира.

Регионалното министерство посочва, че язовирът е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Ведомството уточнява, че към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода" АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров в позиция до медиите посочва, че му се прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. „Бели Искър”. Язовир „Бели Искър“ е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18.01.2017г., пише в становището.

* Допълнена с позициите на МРРБ и на областния управител

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още