IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата няма да образува дело срещу Петър Москов за изказванията за ромите

Сигналът за насаждане на расова омраза от страна на здравният министър беше изпратен от ДПС

15:19 | 23.02.15 г. 1
Прокуратурата няма да образува дело срещу Петър Москов за изказванията за ромите

Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно дело по сигнал на парламентарната група на ДПС срещу министъра на здравеопазването Петър Москов заради негови изказвания във връзка с нападенията на роми на екипи на „Спешна помощ“. Това съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата приема, че в конкретния случай не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност.

През декември миналата година Петър Москов обяви, че екипи на "Спешна помощ" няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

Повод за това стана нападението на спешния медик д-р Ирина Маринова в ромската махала на ботевградското село Врачеш. Москов цитира и статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са от роми.

След това Москов и вътрешният министър Веселин Вучков подписаха споразумение линейките да влизат в ромските махали само с полицаи.

„Държавността трябва да се върне и в ромските махали, защото липсата й води до случаи като тези, при които лекари са пребивани“, коментира тогава здравният министър и добави, че ако „някой е избрал да живее като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв“.

От ДПС реагираха изключително остро на думите на Москов и поискаха оставката му.

От движението се заканиха да инициират и вот на недоверие към кабинета заради изказванията на министъра, но не го направиха, защото се оказа, че нямат нужната подкрепа сред другите опозиционни партии в парламента.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още